Elhagyta az országot az Északi Áramlat ügyében körözött ukrán állampolgár

2024. augusztus 14. szerda. 15:18

A német média szerdai közlése szerint a német főügyész az Északi Áramlat 2022 szeptemberében történt felrobbantásával kapcsolatban elfogatóparancsot adott ki egy ukrán állampolgár ellen. A gyanúsított, Volodimir Z. utolsó ismert tartózkodási helye pedig Lengyelországban volt.

Anna Adamiak a PAP hírügynökségnek elmondta: a német ügyészség továbbította Varsónak a Volodimir Z. ellen kiadott európai elfogatóparancsot, a lengyel ügyészség ezt követően lépéseket tett a gyanúsított tartózkodási helye megerősítése érdekében. Arra jutottak, hogy Volodimir Z. elhagyta Lengyelország területét. A lengyel határőrségtől nyert információk szerint a lengyel-ukrán határon át távozott – közölte a szóvivő.

Hozzátette: a határellenőrzés idején a gyanúsított nem szerepelt az európai elfogatóparancs által körözöttek adatbázisában.

A német média szerint az ügyészség két további ukrán állampolgárt, egy férfit és egy nőt is gyanúsít, akik búvárként vehettek részt a gázvezeték megrongálásában.

2022. szeptember 26-án több robbanás rongálta meg a balti-tengeri Északi Áramlat 1 és 2 német–orosz gázvezetéket. Korábban, az ukrajnai háború kitörése után Oroszország leállította az Északi Áramlat 1 vezetéken történő németországi szállításokat. Az ukrajnai háború miatt az Északi Áramlat 2-t nem is állították működésbe.

Elolvasom a cikket