Erre kell figyelni, ha kánikulában edzünk

A forró nyári napokon sok embernek nincs sem energiája, sem kedve a sportoláshoz. Mások a hőgutától, kiszáradástól és rosszulléttől tartva mondanak le a testmozgásról. Kellő tudatossággal azonban még a legmelegebb hetekben is biztonságosan sportolhatunk – írja a Házipatika.com.

Az erősebb intenzitású fizikai aktivitás a nyári melegben megterhelheti a szervezetet – főként a szívet és az érrendszert –, valamint könnyen kiszáradáshoz, hőgutához is vezethet. Mindezek ellenére azonban nem kell feltétlenül lemondani a nyári sportolásról.

A nyári sportolás tízparancsolata:

  1. A kora reggeli vagy az esti órákra ütemezzük a napi testedzést!
  2. A szabadban mindig viseljünk napellenzőt és napszemüveget, valamint lehetőleg válasszunk világos színű ruhát!
  3. Használjunk naptejet!
  4. A bemelegítésről még a kánikulában se feledkezzünk meg! Ilyenkor is fel kell készíteni a testet a megterhelésre.
  5. Gyakrabban tartsunk pihenőket!
  6. Folyamatosan pótoljuk a folyadékot!
  7. Figyeljünk a testünk jelzéseire: amennyiben szédülést, hányingert, fejfájást és/vagy hányást tapasztalunk, azonnal álljunk meg, pihenjünk és igyunk!
  8. Felhevült testtel sose ugorjunk vízbe, mert könnyen szívmegállást okozhat! Úszás előtt mindig hűtsük le a testünket hideg zuhannyal!
  9. A folyadékot érdemes különböző módokon pótolni, a szükséglet nagy részét azonban lehetőleg tiszta vízzel fedezzük! Ezenkívül ihatunk tejet, cukormentes italokat és sportitalokat is.
  10. A koffeintartalmú italokat – például a kávét és a teát – csak mértékkel fogyasszuk ilyenkor, ugyanis vízhajtó hatásúak!

A szükséges folyadék napi mennyisége jelentősen függ az életkortól, a nemtől és a fizikai aktivitástól. Egy felnőtt ajánlott napi folyadékbevitele általában két-három liter, meleg időben történő sportolás esetén azonban ez akár négy-öt literre is emelkedhet.

Elolvasom a cikket