Ez a szájrák három leggyakoribb jele

A szájrák egy olyan rosszindulatú daganattípus, amely érintheti az ajkakat, a nyelvet, az ínyt, a szájpadlást, az arc belső felét és akár a torokig is terjedhet. A legtöbb esetben több elváltozás és jel is utal a kialakulására, ám sokan nincsenek tisztában ezekkel, pedig mint minden daganatos betegségnél, ebben az esetben is létfontosságú a mielőbbi felismerés, hiszen mindez a kezelés sikerességét is nagymértékben befolyásolja.

A szakemberek éppen ezért felhívták a figyelmet arra, hogy milyen tünetekre érdemes figyelni.

A szájrák leggyakoribb tünetei

A szájüregi daganatos betegségek bizonyos típusai akár a fogakat is érinthetik, előidézhetik azok kilazulását is, de ez csak az esetek kisebb százalékában, illetve súlyos esetekben fordul elő. Ugyanakkor például a szájban kialakuló, nem gyógyuló sebek és fekélyek aggodalomra adhatnak okot.

Az alábbi tünetekre is érdemes figyelni:

  • a száj bármely pontján, akár a nyelven is kialakuló vörös, illetve fehér foltok
  • tartós torokfájás, amely egyáltalán nem enyhül
  • indokolatlan vérzés, amelynek forrása akár ismeretlen is lehet

A szájrák kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, illetve a humán papillomavírus is (HPV), és a szakemberek arra is figyelmeztettek, hogy tévhit azt gondolni, ez a daganattípus csak az idősebb generációkat fenyegeti.

Éppen ezért azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljes körű kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

Elolvasom a cikket