Hatalmas történelmi felfedezésre bukkantak

MH/ MTI
2024. augusztus 14. szerda. 21:34
Frissítve: 2024. augusztus 14. 21:40

A csont elemzése, a szénizotópos kormeghatározás, a stabilizotópos elemzés és a DNS-vizsgálat kombinálásával megállapított adat „azt az eshetőséget támogatja”, hogy az 1955-ben megtalált csontok Theodomir püspök maradványai – legalábbis az Antiquity című folyóiratban kedden megjelent írás szerint.

A később papírra vetett szájhagyomány szerint Theodomir, a galiciai Iria püspöke fedezte fel isteni megvilágosodás révén Idősebb Szent Jakab apostol sírját i. sz. 820 és 830 között, amely a hagyomány szerint Santiago de Compostelában, Galicia tartomány székhelyének székesegyházában található.

A felfedezés híre a szomszédos Asztúria uralkodójához, II. Alfonz királyhoz is eljutott, aki udvarával vonult Oviedóból Santiagóba.

A Camino Primitivo nevű, Oviedo és Compostela közötti 320 kilométer hosszú útvonal a legrégebbi szakasza az El Caminónak.

Theodomir létezését sokáig vitatták 1955 előtt, amikor Manuel Chamoso Lamas spanyol régész felfedezett egy, a nevét viselő sírkövet a Santiago de Compostela-i székesegyház alatt.

A csontok kezdeti tanulmányozása alapján arra következtettek, hogy feltehetően felnőtt, idős férfi maradványai, de három évtizeddel később a helyszínen készült fényképek arra utaltak, hogy a maradványok egy 50 és 70 év közötti nőé voltak.

A Patxi Pérez-Ramallo, a norvégiai Tudományos és Műszaki Egyetem tanára által vezetett legújabb kutatás különböző elemzési módszereket kombinált, hogy megállapítsa a sírban nyugvó személy élettörténetét.

A szénizotópos kormeghatározás kimutatta, hogy az illető 45 éves kora után halt meg, és a csontok tulajdonságai arra engednek következtetni, hogy gyenge felépítésű volt a teste, kevés fizikai munkát végzett életében, amely abban a korban a papság életmódjának felelt meg.

Pérez-Ramallo az El País című spanyol napilapnak elmondta, hogy „98 százalékos” a valószínűsége annak, hogy a sírban Theodomir püspök nyugszik.

Elolvasom a cikket