III. Károly királyon múlik a kis trónörökös sorsa

A hírek szerint Vilmos herceg és Katalin hercegné legidősebb fia, ha betölti a 12 évet, már nem repülhet együtt az apjával, aki jelenleg első a trónöröklési sorban. Bár György herceg viszonylag gyakran utazik együtt a walesi herceggel, egy szigorú szabály szerint, a monarchia jövőjének érdekében ezt hamarosan már nem teheti meg.

III. Károly király egykori pilótája, Graham Laurie azt állítja, hogy Vilmos herceget körülbelül ebben a korban választották le utazáskor az apjáról, III. Károly királyról. A pilóta erről egy podcastban beszélt, ahol azt is elmondta, hogy sokáig együtt utazott a négyfős család, III. Károly, Diana, Vilmos és Harry, ám amint betöltötte a 12. életévét, Vilmos már nem utazott többé a családdal. Akárhova mentek, külön magánrepülőgépen követte családját. Erre azért volt szükség, hogy ha baleset érné a családot, ne sérüljön meg mindkét trónörökös. Ettől a szabálytól csak a néhai uralkodó, II. Erzsébet külön engedélyével lehetett.

Lehet, hogy György herceg sem lesz kivétel?

Bár igyekeznek másképp nevelni gyerekeiket, elképzelhető, hogy Katalin és Vilmos sem tehet semmit a hagyomány ellen. Ha a szabály továbbra is érvényben marad, akkor György hercegtől is megtagadhatják, hogy a családjával együtt repüljön, hacsak III. Károly király nem ad rá külön engedélyt. Alternatív megoldásként György herceg repülhetne az anyukájával, Katalin hercegnével és testvéreivel, Sarolta hercegnővel és Lajos herceggel, és Vilmos ülne külön gépen, hogy a gyerektrónörökösnek kevésbé legyen ijesztő az élmény.

Állítólag a néhai II. Erzsébet királynőnek voltak fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy Vilmos herceg György herceggel együtt szálljon helikopterre. Robert Jobson királyi életrajzíró szerint az uralkodó kifejezte aggályait.

„Éles szavakkal bírálta Vilmost, miután az szembeszállt a óhajával, és az egész családjával együtt repült helikopterrel Norfolkba. Figyelmeztette őt, hogy mindig szem előtt kell tartania az utódlás kérdését” – írta könyvében Johnson.

Elolvasom a cikket