Korlátozhatja az oxidatív stresszt és a gyulladást, ráadásul javítja a sportteljesítményt is

Magyar Tibor
2024. augusztus 14. szerda. 9:15

„Három hónapja iszok matéteát, ez megváltoztatta az életemet. Egy barátom mondta el nekem, hogy ez nagyon egészséges, jót tesz a hangulatnak, sok önbizalmat ad. Sokkal jobban érzem magam, mióta matét iszok” – nyilatkozta Fucsovics Márton az olimpián. Az ital annyira a kedvence lett, hogy még magára is tetováltatta. Egyre több sportoló kezdi el rendszeresen inni a mate teát.

A világon csak néhány olyan növény van, amely természetes úton termel koffeint, a mate ezek közé tartozik.

A mate egy gyógytea, amelyet egy a Dél-Amerikában őshonos, örökzöld növény szárított leveleiből és gallyaiból készítenek.

A mate koffeintartalmát több tényező befolyásolja, többek között a főzési idő és a felhasznált levelek mennyisége, úgy vélik, hogy egy csésze ital körülbelül 40 milligramm koffeint tartalmaz.

A koffein több okból is javítja a sportteljesítményt, többek között csökkenti az érzékelt erőfeszítést. Ahhoz, hogy hatékonyan felpörgesse az edzéseket és a versenyeket, 3-6 milligramm koffeinre van szüksége testsúlykilogrammonként. Azok az emberek, akik nem szoktak koffeint fogyasztani (és így érzékenyebbek rá), kevesebbtől is nagyobb lökést kaphatnak.

Egy kutatás szerint azok a férfi kerékpárosok, akik öt napon keresztül 5 gramm kapszulázott matét fogyasztottak, majd ugyanekkora mennyiséget egy órával az edzéspróbák előtt, több zsírt égettek el edzés közben, és jobb volt az időmérésen nyújtott teljesítményük, mint amikor placebót fogyasztottak. Tehát az olyan állóképességi tevékenységekkel, mint a futás és a kerékpározás, párosítva a mate segíthet a testzsír elégetésére irányuló erőfeszítésekben, és a szénhidrátraktáraknak a nagy intenzitású pillanatokra való megőrzésével javíthatja a sportteljesítményt is.

Amikor a mate leveleket leforrázzuk, többféle antioxidáns szabadul fel, amelyek korlátozhatják az oxidatív stresszt és a gyulladást a szervezetben, ami számos egészségügyi állapot, például a szívbetegségek, a demencia és a rák alacsonyabb kockázatához vezethet.

Egy 40 napos vizsgálat során azok a résztvevők, akik naponta valamivel több mint egy csésze matét ittak, mintegy 8 százalékkal csökkentették az LDL (rossz) koleszterinszintjüket, és 4,4 százalékkal növelték a HDL (jó) koleszterinszintjüket, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

A mate tartalmaz néhány alapvető ásványi anyagot, köztük mangánt, vasat, cinket és rezet, de szintje valószínűleg nem elég nagy ahhoz, hogy nagy hatással legyen az étrendjére ahhoz képest, amit az élelmiszerekből kap.

Elolvasom a cikket