Lehet-e az egészséges étrend része a fagyi?

A szakértők adatai szerint egy gombóc – nagyjából 4 dekagramm – fagylalt energiatartalma körülbelül 100–160 kilokalória, zsírtartalma pedig 5–15 százalék. Emiatt azt ajánlják, hogy hetente maximum kétszer együnk belőle, és akkor is főétkezés után, desszertként. Vásárláskor érdemes összehasonlítani a különböző fagylaltok zsír- és cukortartalmát, és az alacsonyabb értékkel rendelkező terméket választani. Otthoni fagyikészítés esetén pedig a receptben előírt cukormennyiség egy részét helyettesítsük friss gyümölccsel.

A fagylalt összetétele miatt kiváló táptalaja a gyomrot és a bélrendszert megbetegítő baktériumoknak. Éppen ezért állandó hűtést igényel (legalább -8 Celsius-fok). Már néhány fokos hőmérséklet-emelkedés is olvadáshoz, gyors romláshoz, valamint a baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet. A felolvadt jégkrémet pedig nem szabad visszafagyasztani.

A fagylalt csomagolatlan élelmiszer, ezért könnyen szennyeződhet (pl. cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Fontos, hogy folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagolóeszközt, spatulát használjanak, és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítsék.

Érdemes figyelni továbbá arra is, hogy a jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok. Ha a fagyi tele van jéggel, az arra utal, hogy az a termék egyszer már felolvadt, és utána visszafagyasztották.

Elolvasom a cikket