Mennyi kávé árt az agy egészségének?

A Daily Mail az Alzheimer-kór Társaság Nemzetközi Konferenciájának (AAIC 2024) honlapjára hivatkozva írja, hogy a vizsgálatban több ezer brit lakos vett részt. Arra kérték őket, hogy mondják el, milyen gyakran fogyasztanak teát és kávét.

Megjegyezték, hogy a válaszadók több mint fele azt mondta, hogy napi egy-három csésze kávét iszik. A válaszadók negyede egyáltalán nem fogyasztott kávét, míg 18 százalékuk azt mondta, hogy naponta négy vagy több csészével iszik. A felmérésben résztvevők 47 százaléka arról is beszámolt, hogy naponta négy vagy több csésze teát iszik. További 38 százalékuk egy-három csészére korlátozódott, míg az alanyok 15 százaléka nem ivott teát.

A közzétett információk szerint a felmérés után a tudósok speciális tesztekkel felmérték az alanyok kognitív képességeit, majd megfigyelésbe kezdtek. Tíz év elteltével frissítették a résztvevők szellemi képességeire vonatkozó adatokat.
A szakértők végül arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik naponta több mint három csésze kávét fogyasztottak, nagyobb volt a kockázata annak, hogy öregedésük során a mentális képességek gyorsuló hanyatlásával találkoznak. Ebben a csoportban nagyobb valószínűséggel jelentkeztek problémák a memóriával, a gondolkodással és a döntéshozatallal, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak kávét, vagy napi egy-három csészére szorítkoztak.

Arról is beszámoltak, hogy a teafogyasztás ezzel szemben potenciálisan védő hatást mutatott. Azoknál az önkénteseknél, akik rendszeresen ittak teát, a mentális funkciók lassabban romlottak.

Elolvasom a cikket