Moszkva: Kijev tudatosan megölte a béketárgyalások lehetőségét

Ukrajna a múlt héten kezdett határon átnyúló támadást orosz terület ellen, arra hivatkozva, hogy a művelet megerősíti pozícióját, amikor eljön az ideje, hogy tárgyalásokat folytasson Moszkvával a békeszerződésről. Rodion Mirosznyik, aki az orosz külügyminisztérium különleges misszióját vezeti, amely az ukrán háborús bűnöket vizsgálja, szerdán úgy érvelt, hogy ennek az ellenkezője vált valóra.

„A kurszki terrorcselekményeikkel Ukrajna legalábbis hosszú szünetre helyezte a béketárgyalások pályáját” – mondta Mirosnyik egy sajtótájékoztatón. A diplomata Kijev kiszámított lépésének minősítette a történteket.

Mirosnyik a Kurszki terület határ menti területein a civilek elleni támadásokra utalt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn ugyanerre az elvre hivatkozva kizárta a Kijevvel folytatott tárgyalásokat. Korábban azt mondta, hogy hajlandó azonnali tűzszünetet elrendelni a NATO-tagsággal és a területi követelésekkel kapcsolatos ukrán engedményekért cserébe.

„Tárgyalásokat folytatni egy olyan ellenféllel, aki teljesen tébolyult, egyszerűen természetellenes lenne” – jelentette ki Mirosnyik. Kijev a civileket veszi célba, „hogy félelmet keltsen a társadalomban és elégedetlenséget szítson”, egy félrevezetett „terrorista” katonai stratégia részeként – állította.

„Az ilyen módszerek alkalmazása csak arra készteti az embereket, hogy összeszorítsák a fogukat és minden intézkedést megtegyenek az elkövető megbüntetésére” – hangsúlyozta a diplomata. „Ezt a politikát Zelenszkij szándékosan hajtja végre, és ez olyan bűnös jelenség, amely a nemzetközi humanitárius jog minden alapelvével ellentétes”.

Zelenszkij az offenzívát úgy jellemezte, hogy „igazságos erőt” alkalmaz az „igazságos béke” elérése érdekében, és a háborút „hazaviszi” Oroszországba. Az ukrán vezető egyik kulcsfontosságú tanácsadója, Mihajlo Podoljak azt mondta, hogy a betörés célja az oroszok elbizonytalanítása, hogy kormányuk ellen forduljanak.

„Ma egy olyan háborújuk van, amely egyre mélyebben terjeszkedik az Orosz Föderáción belül. Ettől félni fognak? Igen” – állította Podoljak egy múlt heti interjúban. „Reagálnak-e máshogy, mint a félelemre? Nem, és ezt végre mindenkinek be kellene látnia.”

Az Ukrajnának fegyvereket és egyéb katonai segítséget nyújtó nyugati országok támogatták Kijev orosz földön végrehajtott akcióit, azt állítva, hogy azokat az önvédelemhez való jog legitimálja.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdán sürgette az ENSZ-t, hogy ismerje el „terrorizmusnak” az ukrán csapatok Kurszki területen végrehajtott akcióit.

Elolvasom a cikket