Parlagfűparadoxon a szomszédból

Különleges paradoxonra hívta föl a figyelmet szerdai adásában az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint közölték, Európa számos államához és tartományához hasonlóan Burgenlandban is akad egy törvény, amely előírja a parlagfű eltávolítását – ám az sajnos nem tartalmaz semmiféle büntetést azok számára, akik negligálják ezt az előírást. A megszólaltatott szakértő szerint ez nonszensz, így jövőre mindenképpen módosítani kell a jogszabályt.

A parlagfű az esetek döntő többségében augusztus közepén kezd virágozni, ám idén ez az extrém időjárás okán már jóval korábban megtörtént. A növény július vége, augusztus eleje óta seregnyi helyen látható, s ami különösen aggasztó, hogy „termőterülete” bővült tavalyhoz képest.

Utóbbi jelenség amúgy nem Ausztria-specifikus, hanem hazánkban is tetten érhető. A parlagfű végleges eltüntetése mai tudásunk szerint vágyálom, így egyetlen megoldás a folyamatos kaszálás. Bonyolítja a helyzetet, hogy az agresszíven teret hódító növényt két-három hetente kell(ene) levágni, ami nem kevés időt és pénzt rabol el a fertőzött területek tulajdonosaitól és az önkormányzatoktól. Az pedig szinte csak szennyes hab a károkozás tortáján, hogy a parlagfű az őshonos flórát is tönkreteszi, visszaszorítja.

Mivel a szezon általában az első fagy beérkezéséig, azaz térségünkben döntően november közepéig tart, könnyen kiszámolható, mennyi munkát és költséget jelent(ene) a folyamatos karbantartás. Azaz törvény és esetleges pénzbüntetés ide vagy oda, némiképp érthető, ha a(z amúgy esetleg allergiamentes/egészséges) telekbirtokosok nem nagyon kapkodnak a fűkasza és a két hetente elvégzendő nemszeretem tevékenység után.

Sem Burgenlandban vagy általában Ausztriában, sem idehaza.

Elolvasom a cikket