Putyin „dilemmájáról” beszélt Biden

Ukrajna tovább folytatja előretörését orosz területen. Kursz régióját rakétákkal és drónokkal támadja. Kijev szerint újabb területeken foglaltak el Oroszországból, összesen 74 település van jelenleg a kezükön.

Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy csapataik orosz hadifoglyokat gyűjtöttek, akiket orosz fogságban lévő ukrán katonákra cserélnék ki. Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy növekszik a „cserealap”.

Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok pedig arról beszélt, hogy „minden a tervek szerint halad”.

Heorhij Tykhyi ukrán külügyi szóvivő kifejtette: Ukrajna nem érdekelt a kurszki orosz területek elcsatolásában, de meg akarják védeni saját népüket. Szerinte a kurszki hadművelet célja az ukrán frontvonalak segítése, mert ezzel Oroszország nem tud további hadtesteket a donyecki régióba küldeni.

Orosz részről Kurszk régió kormányzója, Alekszej Szmirnov türelmet és tartást kért a régió lakóitól, majd közölte: „Egyenesen mondom: a válság még nem lett leküzdve”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig azt ígérte, hogy „méltó válasszal” ütnek majd vissza Ukrajnának.

Az ukrán támadással kapcsolatban megszólalt Joe Biden amerikai elnök is, első alkalommal az oroszországi ukrán támadás kezdete óta. Szerinte „ez egy valódi dilemmát kreált Putyinnak”. Hozzátette azt is, hogy Washington folyamatos kapcsolatban van Kijevvel a hadműveletek kapcsán, de a Fehér Ház állítása szerint nem vettek részt az előkészületekben és a tervezésben.

Elolvasom a cikket