Szőrös vagy kopasz

Magyar Tibor
2024. augusztus 14. szerda. 12:59

Az érett, lédús őszibarack és a nektarin két olyan csonthéjas gyümölcs, amelyek hasonlóan néznek ki és az ízük is hasonló. Egymás mellé helyezve azonban egyszerű őket megkülönböztetni, hiszen az egyik kopasz, míg a másik szőrös. Csak egy gén választja el az egyiket a másiktól, ami az őszibaracknak a bolyhos héját, a nektarinnak pedig a sima felületét adja.

Az őszibarack feltehetően Kínából származik. A nektarin eredete ismeretlen, de úgy tartják, hogy az őszibarackból alakult ki.

Egymás mellé helyezve az őszibarack és a nektarin általában hasonló méretűek, és ugyanolyan foltos, piruló vörös-narancs-sárga árnyalatúak, de természetesen könnyű észrevenni a különbséget a két gyümölcs között, köszönhetően az őszibarack jellegzetes bolyhosságának, szemben a nektarin szőrtelen külsejével.

A nektarinban több C-vitamin, kálium és kétszer annyi A-vitamin van, mint az őszibarackban.

A nektarin kisebb és szilárdabb lehet, mint az őszibarack. Mivel az íze hasonló, bármelyik receptben helyettesítheti az egyiket a másikkal. Ami fontosabb, hogy a legérettebb és legillatosabb gyümölcsöt válasszuk ki.
A nektarin lehet, hogy kicsi, de tele van polifenolokkal, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Aszkorbinsavat és karotinoidokat is tartalmaznak. A héja több ilyen tápanyagot tartalmaz, ezért ügyeljünk arra, hogy ezt a gyümölcsöt ne hámozzuk meg, hacsak nem szükséges. A nektarin káliumot is tartalmaz, amely segíthet megőrizni a feszes izomzat, a szív és a vese egészségét.

Az őszibarack kiváló kálium-, c-vitamin-, vas- és élelmi rostforrás. Ezek mind jó és nélkülözhetetlen tápanyagok a terhes nők számára. Az őszibarackban található C-vitamin segít a fogak, a csontok és más létfontosságú szövetek megfelelő kialakulásában és fejlődésében. Az élelmi rostok az idősebb nők gyomor-bélrendszerét tartják egészségesen, a kálium és a vas pedig szükséges tápanyagok a terhes nők számára.

Ezek a gyümölcsök figyelemre méltóan hasonló tápanyagprofilokkal rendelkeznek. Mindkettő meglehetősen magas természetes cukortartalmú, megfelelő mennyiségű rostot tartalmaz, és kis mennyiségben olyan mikrotápanyagokat biztosít, mint a kálium, valamint az A-, C- és E-vitamin.

Elolvasom a cikket