Szovjet katona helyett kereszt lesz a Szabadság-szobor talapzatán

Czuppon Réka
2024. augusztus 14. szerda. 6:08

A győzelem és béke jelképét, pálmaágat a kezébe tartó nőalak Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben készült alkotása. A 14 méter Szabadság-szobor – talapzatával együtt negyven méteres – Budapest egyik jelképet lett. Az eredeti, több kisebb szobrot is magába foglaló kompozíció hivatalos elnevezése Felszabadulási emlékmű volt, amelyet a német hadsereget Budapestről kiverő szovjetek haditettének emlékére állították.

A rendszerváltozás után, 1992-ben a szoboregyüttest átalakították és a szovjetekre való utalásokat, mint például a szobor előterében álló, négy méter magas, géppisztolyos szovjet katona szobrát a budatétényi Memento parkba szállították.

A Citadella megújításával párhuzamosan a Várkapitányság szakemberei felállványozták a több évtizede elhanyagolt szoborcsoportot, így elkezdődhetett az állapotfelmérés. Zajlik a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása. A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is. Mindemellett átvizsgálják a szobrokban található több ezer rögzítőcsavart és kijavítják az esetleges repedések okozta hibákat is. Jelenleg a fémrestaurátorok a belső szerkezeti kötések cseréjét, valamint a külső felületek tisztítását végezik.

A talapzatra szovjet katona szobra helyett kereszt kerül, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbóluma.

Az 1848-as szabadságharc leverése után, 1856-ban a Gellért-hegy tetejére épített fellegvárat, a Citadellát az UNESCO 1987-ban a világörökség részévé nyilvánította. A leromlott állapotú érőd külső és belső falainak rekonstrukciója és a belső udvarának rendbetétele befejeződött. A fejlesztésnek köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére nő, az erődfalon belül egy új közparkot alakítottak ki.

A munkálatok egyik leglátványosabb elemeként megnyitották a falakat az északi és a déli oldalon, és 2022. március 15-ike óta Magyarország legnagyobb nemzeti lobogója díszíti a Citadellát. A zászló minden nap emléket állít azoknak a hősöknek, akik életüket adták a magyar függetlenségért.

Elolvasom a cikket