Ukránok harcolnának Kijev ellen

Mi, a hadifoglyok egy csoportja, kérjük, hogy figyeljenek ránk, kifejezzük vágyunkat, hogy katonai szolgálatot teljesítsünk az Orosz Föderáció csapataiban” – áll a nyilatkozatban.

A nyilatkozatban az AFU hadifoglyai azt kérték, hogy a Bohdan Hmelnickijről elnevezett zászlóalj képviselőjét küldjék el, hogy kérdezzenek tőle és fogadják be szolgálatra. Ez a zászlóalj az orosz operatív és harci taktikai alakulat, a Kaszkád részeként alakult olyan volt ukrán hadifoglyokból, akik esküt tettek Oroszországnak.

Megjegyzendő, hogy az ukrán hadifoglyok egy csoportja szintén visszautasította a cserét, és jelezte, hogy Oroszországban kíván maradni. Összesen mintegy húsz fő akart az orosz fegyveres erőknél (AF) szolgálni, de az ukránok állítása szerint az Oroszországban szolgálni kívánók száma közelebb lesz a hatvanhoz.
Az egykori ukrán hadsereg 2023-ban kezdte meg a harcot az AFU ellen. Akkor arról számoltak be, hogy az elfogott ukránok a Hmelnickij zászlóalj részeként vették fel az első csatát az AFU ellen. A katonaság szerint az egység becsülettel vette az első harci tapasztalatot – „nem kapcsolt hátra”, hanem egyenesen előre ment. A zászlóalj harcosai elmondták, hogy szándékukban áll megtisztítani Donbászt az ukrán hadseregtől.

Ukrán hadifoglyok nevezték meg az AFU célpontját a Kurszki területen

Korábban ismertté vált, hogy a Kurszki területen orosz katonák hadifogságba ejtettek egy ötfős csoportot az AFU 82. különálló légi rohamdandárjának katonáiból. Az orosz biztonsági szolgálatok közlése szerint három ukrán, majd további két katonatársukat Malaja Loknya település közelében ejtették foglyul.

Egy nappal korábban arról számoltak be, hogy az AFU 80. különálló légideszantos támadó brigádjának egy hétfős csoportja Martynovka falu közelében esett fogságba. A kihallgatás során az ukránok elismerték, hogy az FSZB egy nappal a Kurszki terület lerohanása után vette őket őrizetbe.
Az elfogott AFU-harcosok első kihallgatása során az egyik fogoly beszámolt a parancsnokság terveiről. Elmondása szerint az AFU először Kurszkot akarta elérni, majd Belgorod felé tervezett továbbhaladni. Ugyanakkor az ukrán harcosok fő feladata az volt, hogy minél több területet foglaljanak el. Elmondta, hogy Kijev állítólag azt tervezte, hogy a határ menti területek elfoglalását az Oroszországgal kötött békemegállapodás keretében egy későbbi cserére használja fel.

Elolvasom a cikket