A hasnyálmirigyet súlyosan károsító és betegséghez vezető élelmiszereket neveztek meg

A hasnyálmirigy egy olyan szerv, amely enzimeket termel az ételek megemésztéséhez. Alapvetően ezek az enzimek a szénhidrátok emésztéséhez szükségesek.

Ha a szervezet rosszul reagál a nyers gyümölcsökre és zöldségekre, az ember azonnal puffadást, gázokat és kellemetlenséget érez.

Az enzimek lényegében fehérjék, amelyeket a szervezetünk termel az ételek megemésztéséhez.

A hasnyálmirigy gyulladásának oka az akut és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, amely az utóbbi időben nagyon elterjedt, és a harmadik helyen áll a hasi szervek sebészeti beavatkozást igénylő betegségei között.

Milyen élelmiszerek károsak?

Alkohol
Az alkohol serkenti a hasnyálmirigyenzimek aktív termelését.
Ha gyakran és nagy mennyiségben fogyasztunk alkoholt, a hasnyálmirigy nagy mennyiségű enzimet termel, és növeli a sejten belüli nyomást ahelyett, hogy az enzimek emésztenék meg a táplálékot. Ezek visszaszállnak a hasnyálmirigybe, elpusztítva annak sejtjeit és magát a szervet.

Ezek az enzimek rendkívül aktívak, és a gyulladásos folyamat így pusztítja el a hasnyálmirigyet. Ez tovább zavarja az enzimek szisztematikus felszabadulását, és ekkor a bal borda alatti régióban fájdalmat figyelhetünk meg, amely a gerinc elülső vagy hátsó részébe megy, és hasmenést idéz elő.

Sült ételek
Hasnyálmirigy-problémák esetén gyakran ajánlott minimalizálni ezeket az ételeket és azok elkészítési módját.

Ide tartozik a túlfőzött cukor (karamellizált), a szalonna, a sertéssült. Ezek az ételek károsítják a szervezet fehérjemolekuláit.

Cukor
A hasnyálmirigy felelős az inzulin termeléséért, amely hormon normalizálja a vércukorszintet (szervezetünk minden szénhidráttartalmú ételből glükózt képez).
Az inzulin segíti a glükóz bejutását, mintha egy kulcs nyitná ki a sejtünk ajtaját, hogy aztán ebből a glükózból energiát nyerjünk.

Ha sok cukrot fogyasztunk az étrendünkben, akkor folyamatosan nagy mennyiségben serkentjük az inzulintermelést. Ezzel megterheljük a hasnyálmirigyet, és így gyulladást okozunk magában a szervben és a szervezetben.

A felesleges inzulin túlsúlyhoz vezet (ha kalóriatöbbletet fogyasztunk). Ez okozhatja a policisztás ovárium szindrómát, a szürkehályogot, a tüdőproblémákat is.
A cukorfelesleg a szervezetben zsigeri zsír kialakulását idézi elő (a belső szerveken rakódik le és veszélyes). Ez pedig viszont számos más betegséghez vezet: növeli a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a zsírmájbetegség kockázatát.

Finomított szénhidrátok
Ide tartoznak a sütemények, minden édesség, a kenyér és a tésztafélék. Mivel gyakran tartalmaznak cukrot, rákkeltő anyagokat és tartósítószereket, cukor- és inzulinugrást idéznek elő.
Ez pedig ismét hiperinsulinaemia, inzulinrezisztencia, majd 2-es típusú cukorbetegség oka lehet. Ez kiütéseket és hajhullást eredményez.

Elolvasom a cikket