Az étrend-kiegészítők előnyei

A szakértő szerint a kiegészítők, mikrotápanyagok és vitaminok szedése nem tudják megszüntetni a súlyos betegségeket vagy az örökletes hajlamokat, de kompenzálhatják a szív és az erek normális működéséhez szükséges anyagok hiányát. Ez viszont javíthatja az általános egészségi állapotot, és csökkentheti a betegségek vagy szövődményeik kialakulásának kockázatát – tájékoztat a Pravda.ru.

Hangsúlyozta, hogy minden további gyógyszer felírása orvosi ellenőrzés mellett történhet meg. A szakembernek figyelembe kell vennie a beteg egyéni jellemzőit, beleértve a krónikus betegségek, allergiák, étrendi sajátosságok és egyéb tényezők jelenlétét.

A kardiológus pontosította, hogy a magnéziumot, a többszörösen telítetlen zsírsavakat és az antioxidánsokat gyakran ajánlják szív- és érrendszeri támogatásra. Kiemelte például az ubikinont, más néven Q10-koenzimet, amely erős antioxidáns. A Q10-koenzim a szervezet minden szövetében megtalálható, különösen a szívizomban, és kardioprotektív hatású. Ez az antioxidáns pozitív hatással van a krónikus szívelégtelenség prognózisára és kialakulására olyan állapotokban, mint a koszorúér-betegség, az artériás magas vérnyomás és a metabolikus szindróma.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és kezelésére használt másik fontos kiegészítő az omega–3. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak részt vesznek a vér koleszterinszintjének szabályozásában, növelik a „jó” koleszterin aktivitását, és javítják a sztatinok hipolipidémiás hatását. Az omega–3 segít csökkenteni a triglicerid-koncentrációt, amely különösen fontos a diszlipidémiában és ateroszklerózisban szenvedő betegek számára, beleértve a szívet tápláló koszorúerek elváltozásait is.

Azt is megjegyezte, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak nem szintetizálódnak az emberi szervezetben, ezért azokat az élelmiszerekből kell beszerezni. Az omega–3 fő forrásai a halolaj, a tőkehalmáj, az olívaolaj, a lenmag és a dió – a mediterrán étrendre jellemző termékek. Azonban, mint az orvos hangsúlyozta, sokan nem fogyasztanak elegendő mennyiséget ezekből az élelmiszerekből, amely omega–3-hiányhoz vezet.

Emellett felhívta a figyelmet a magnézium fontosságára, amely az egészség megőrzésének egyik kulcseleme. A magnézium természetes úton kiválasztódik a szervezetből, ezért fontos, hogy rendszeresen pótoljuk a táplálkozással. A magnéziumban gazdag élelmiszerek között említette a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a spenótot, a halat, a tökmagot és a dióféléket.

Elolvasom a cikket