Az USA és Kína között elszabadult a pokol a doppingháborúban

Kezdjük a történetet az elejéről. Az amerikai sprinter, Erriyon Knighton még az olimpia előtt doppingügybe keveredett, amely során azt állította, hogy fertőzött húst evett, ezért tesztelték le egy tiltott szerre, a trenbolonra. Ez a szer gyakran megtalálható a haszonállatokban, és az évek során számos fertőzési esettel hozták összefüggésbe. Knighton azt mondta, hogy egy közép-floridai pékségből származó ételt evett, amely szennyezett volt.

Miután Knightont az USADA (Amerikai Doppingellenes Ügynökség) tisztázta, az olimpiai válogatóversenyen kvalifikálta magát 200 méteren, majd Párizsban negyedik lett.

Az ítélet kapcsán egy független választottbírói testület hozta meg a Knighton javára szóló, a sportoló ártatlanságát igazoló döntést, miután áttekintette az USADA által végzett tesztek eredményeit, amelyek ugyanabból a szállítmányból származnak, mint az, amelyet a pékség is használt, ahol Knighton vásárolt. A testület arra a következtetésre jutott, hogy a hús okozhatta a tiltott szer rendkívül kis mennyiségét – amely mennyiség még pozitív tesztet eredményez –, és így Knighton szervezetében kimutatták, azonban a történet itt korántsem ért véget.

Az Athletics Integrity Unit nevű szervezet, amely globális szinten felügyeli az atlétika doppingellenes tevékenységét, szerdán bejelentette, hogy fellebbez az Amerikai Doppingellenes Ügynökség által az idei nyári olimpiai válogató versenyek előtt kiadott „vétlen” megállapítása ellen. Ezt a fellebbezést a Sportdöntőbíróság elé fogják küldeni, miközben Knighton ügyvédje azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy a sprinter „járulékos veszteség” lehet a doppingellenes hatóságok között világszerte folyó viszályban.

Ugyanis az amerikai esetét emelték ki a múlt héten a kínai doppingellenes hatóságok, akik szerint az amerikai és a kínai sportolókra nem ugyanaz a mérce vonatkozik – ez az érv annak kapcsán hangzott el, hogy az országot és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget éles kritika érte a kínai sportolókat érintő fertőzési ügyek kezelése miatt.

A WADA és az USADA közötti nyilvános csata, amely nemrégiben a NOB figyelmét is felkeltette, joggal veti fel a kérdést, hogy az olyan amerikai sportolók, mint Erriyon Knighton, nem járulékos veszteségek-e az USADA támadásai ellen irányuló, összehangolt erőfeszítések sorozatában – mondta Knighton ügyvédje, Howard Jacobs. „Erriyon erőteljesen meg fogja védeni magát ezzel az alaptalan fellebbezéssel szemben.”

Elolvasom a cikket