Az USA „problémásnak” nevezte a francia vadászgépeket

A Francia Légierő két Rafale vadászgépet és két pilótát veszített el, miután augusztus 14-én Franciaország északkeleti része felett összeütköztek. A gépek a Saint-Dizier-Robinson légibázison állomásoztak. A kétüléses vadászgép lezuhanását egyik pilóta sem élte túl, míg az együléses gép pilótája megsérült, de túlélte, miután biztonságosan katapultált.

Miután a kutató-mentő művelet során számos roncsdarabot találtak, Emmanuel Macron elnök megerősítette, hogy mindkét eltűnt pilóta meghalt. „Szomorúan értesültünk Sébastien Mabair kapitány és Mattis Lawrence hadnagy haláláról, akik egy Rafale-kiképzőrepülés közben zuhantak le” – mondta. A két vadászgép ütközésének okát nem hozták nyilvánosságra. Az első hírek szerint 2000-es évekbeli Mirage vadászgépekről volt szó.

A Rafale a Francia Légierő által üzemeltetett két vadászrepülőgép-osztály egyike, a régebbi, hidegháborús időkből származó Mirage 2000-esekkel együtt. Mindkettő negyedik generációs, könnyű vadászgép. Figyelemre méltó, hogy Franciaország az egyetlen nagy európai katonai hatalom, amely nem adott le megrendelést ötödik generációs vadászgépekre, nevezetesen az amerikai F–35-ösökre, amelyek meghódították a kontinenst, és következetesen megnyertek minden tendert, amelyen részt vettek.

Ennek eredményeként az elavult francia Rafale-t aktívan eladták olyan országoknak, amelyek politikai okokból nem vásárolhattak F–35-ös vadászgépeket, mint például az Egyesült Arab Emírségek és Katar. A Rafale három jelentős veszteséget is elszenvedett az orosz Szu–30-assal szemben, miután Párizs megpróbálta eladni a vadászgépeket Algériának, Kazahsztánnak és Etiópiának, amelyek a sokkal nagyobb és nagyobb hatótávolságú orosz gépet választották. A francia vadászgép nem kapta meg a várt, további megrendeléseket az Indiai Légierőtől sem, amely ehelyett továbbra is Szu–30-asokat vásárolt.

Elolvasom a cikket