Bilincs

Az az igazság, hogy már régen vártam Kiss László óbudai polgármester őrizetbe vételét. Olvastam napról napra a híreket, és nem értettem, hogy ha Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét letartóztatták azért, mert a Központi Nyomozó Főügyészség minősített vesztegetéssel gyanúsítja, azzal, hogy százmillió forintnyi kenőpénzt fogadott el egy reklámcégtől, hogy biztosítsa plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződést kötöttek. Szóval ha mindez megtörtént, akkor miért nem tartóztatták már le Kiss László polgármestert is. Olyan ugyanis nincs, hogy egy ekkora balhé gyanúja lengi a be a városházát, és az első ember egyszerűen nem tud róla.

Dolgoztam már itt-ott életem során, több önkormányzatnál is, de olyan eset még véletlenül sem fordulhatott elő, hogy a szervezet első embere ne tudjon bármiről. Korábban Kiss László érintettségével kapcsolatban az ügy egyik szereplője azt vallotta, hogy a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett, készpénzben felvett összegekből Kiss László polgármesternek is adni kellett. Azt persze az ügyészek nyilván vizsgálják, hogy itt klasszikus befolyással üzérkedéssel van-e dolguk, azaz Kissre csak hivatkoztak a bűnözők, ám valójában a pénzt ők tették zsebre, vagy pedig korrumpálták a DK-s polgármestert. Ennek azonban nagyon csekély a valószínűsége, ugyanis egy önkormányzatnál a kisebb jelentőségű, néhány ezer forintos ügyeknek is az a rendjük, hogy a polgármester tud róluk. Ez pedig nem kis ügy, hiszen az ügyészség szerint tíz gyanúsítottja van.

Persze egy ekkora szervezetnél más erővonalak is működhetnek. Főleg akkor, ha Kiss László nem sokkal polgármesterré választása után az MSZP-ből lépett át a DK-ba. És láss csodát, a máskor a DK-t vagy a személyesen őt érintő ügyekben hangos Gyurcsány Ferenc feltűnően szótlan. Még egyszer sem mondta ki például, hogy elutasítja a migrációt, az LMBTQ-érdekek szolgálatát, hogy a háború támogatásának tiszta elutasításáról ne is beszéljünk.

Ugyanakkor itt van Kiss László ügye. Az őrizetbevétel csak szerda reggel történt meg, de Gyurcsány röviddel ezután már a Facebookon vette védelmébe Kisst. „Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság.”

Mit jelent ez a nyilvánvalóan valóságkerülő, félrevezető szöveg? Valószínűleg azt, hogy Gyurcsány akkor is meg akarja védeni párttársát, ha netán bűncselekmény elkövetésének részese. Azt nem tudni, hogy így van-e, de azt tudni, hogy az ügyészség semmilyen intézkedést nem hoz alapos gyanú nélkül. Főleg nem vesz őrizetbe egy kerületi polgármestert. Az Mfor hatalmas betűkkel egyenesen azt írja tudósítása címében, hogy Kattant a bilincs az ellenzéki polgármester csuklóján. Azt nem tudni, hogy tényleg kattant-e, a nyilvánosságra került fotókon ugyanis ez nem látszik. De már a cím is hergelheti a balos olvasókat meg Gyurcsányt, és megfelelő kárt okozhat, ha nincs alapja.

Gyurcsány azonban nem úgy védekezik, ahogy egy tiszta lelkiismeretű, jogtalanul megvádolt delikvens tenné, aki kikéri magának az egészet.

Mint ahogy nem kéri ki magának a kerületi önkormányzat sem, csak nyomják a hivatalos szöveget. Így: „A korábbi nyomozati cselekményeket folytatva a Központi Nyomozó Főügyészség jelenleg ismét házkutatást tart az óbuda-békásmegyeri önkormányzatnál. Négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel mindenben együttműködünk, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadjuk.”

Gyurcsány minden hiteles információ híján kijelenti: „jelen esetben a kényszerintézkedés valójában arra szolgál, hogy megtörje, megfélemlítse, megalázza a gyanúsítottat.” Mivel szemben kéne megtörni, megalázni, ha nem követett el semmit? Ez a gyors reagálás arra jó, hogy azok a balos szavazók, akik nem önállóan alkotnak véleményt, csak Gyurcsány szavát lesik, s az alapján tudják, hogy mit mondjanak, illetve mi is az ő véleményük, is támpontot kapjanak.

Jól jön nekik az a vádaskodás is, amely más baloldali politikusokat érint. „Mint ahogy nyilvánvalóan nem egy kerületi rendőrkapitány döntött arról se, hogy egy politikával átitatott ügyben börtönbüntetéssel fenyegetett eljárást kezdeményez Donáth Anna, Gurmai Zita és Herényi Károly ellen. Ugyan kérem!”

A közvélemény kíváncsian várja az ügy végét. Mint ahogy várja a kispesti korrupciós balhéét is, amelynek már öt éve nincs elkövetője.

Milyen érdekes, ebben a balhéban Gyurcsány egyszer sem szólalt meg.

Mintha az igazság nem lenne fontos, csak az érdek.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket