Ezek a mikrostroke tünetei

A mikrostroke rövid ideig tartó fejfájás, zsibbadás, szédülés, bizsergés az arcon és a végtagokban, egyensúly- és járászavar, arcaszimmetria, bármelyik végtag hirtelen gyengesége, tudatzavar és akár ájulás formájában is jelentkezhet. Ezt Svetlana Balabanova neurológus mondta el a Gazeta.ru-nak – számol be a Sports.kz.

„A mikrostroke tünetei közé tartozik továbbá a látás-, hallás- és beszédkárosodás – az embernek nehéz lesz kiejtenie és megértenie a szavakat. A tünetek kialakulása hirtelen történik, és az időtartam két perctől egy óráig terjed. Ezt követően a tünetek teljesen elmúlhatnak” – mondta az orvos – írja a Sports.kz.

A mikrostroke-ot olyan tényezők idézhetik elő, mint a stressz, az orális fogamzásgátlók szedése, a menopauza, az artériás magas vérnyomás, az agyi erek érelmeszesedése és a hematológiai betegségek. Kialakulását a rossz szokások – alkoholfogyasztás, dohányzás, túlevés, mozgásszegény életmód – is elősegíthetik.

„A mikrostroke tüneteinek megjelenésekor először mentőt kell hívni. Az orvosok megérkezése előtt magasabbra kell fektetni a beteget, elegendő oxigénhez való hozzáférést kell biztosítani számára, ki kell gombolni a ruhákat, ablakot kell nyitni. Ha a beteg hányt, a fejet oldalra kell billenteni, hogy a hányadék szabadon távozhasson, ki kell tisztítani a szájat, és meg kell várni a mentőorvosokat. Ezután a kórházba érkezéskor az orvosok diagnosztizálják a stroke-ot, és meghatározzák annak okát, majd olyan kezelést írnak elő, amely biztosítja a beteg számára a normális véráramlást, és helyreállítja az agyműködést” – mondta az orvos.

Elolvasom a cikket