Jót tesz az ereknek és lassítja az öregedést

Egy új tanulmány megdönti azt a mítoszt, hogy a zsíros ételek károsak. A tudósok megállapították, hogy a zsírok megfelelő fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségre, különösen, ha a mediterrán étrendről van szó – számol be a Sports.kz a VM.ru-ra hivatkozva.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik öt éven keresztül diófélékben és olívaolajban gazdag mediterrán étrendet követnek, 28 százalékkal alacsonyabb az érelmeszesedés kockázata. A jó minőségű olívaolaj további fogyasztása fokozta a pozitív hatásokat, 10 százalékkal csökkentve a korai halálozás kockázatát.

A kutatók emellett hangsúlyozták a növényi eredetű élelmiszerekben gazdag étrend fontosságát, a vörös hús és a tejtermékek korlátozott fogyasztása mellett. Ez a megközelítés további 8 százalékos csökkenést eredményezett a halálozásban.

Az egészséges zsírok egyik kulcseleme az omega-3 zsírsavak, amelyek az érelmeszesedés megelőzésével és a véralvadás szabályozásával elősegítik a normális érműködést. Az omega-3 savak megtalálhatók a lenmagolajban, a tőkehalmájban és a dióban, így ezek értékes élelmiszerek az egészséges táplálkozásban – számol be a Govorit Ufa.

Elolvasom a cikket