Oroszország kifogyhat a drónokból

2024. augusztus 15. csütörtök. 20:24

A probléma a helyzetre rálátó források szerint, hogy a pénzügyminisztérium és a közlekedési minisztérium által létrehozott, a drónok gyártását finanszírozó alapba még mindig csak a keretösszeg töredéke érkezett meg, ezt pedig még tetézi a tény, hogy az oroszok egy, a pénzügyminisztérium alá tartozó céget jelöltek meg a gyártás, a beszerzés és a kifizetések megszervezésére is.

A gyártók a kifizetések hiányában azonban hitelt kezdtek felvenni az alkatrészek gyártására és vásárlására. Az országos projekt keretében ugyanakkor 2025-re nincs megrendelés, ami azt jelenti, hogy még ha az év második felében teljes erővel be is indul a termelés, jövőre le kell állni a cégeknek, és el kell bocsátaniuk az alkalmazottakat.

A források szerint az év végén a beígért drónok legfeljebb felét sikerül elkészíteni. Az Aeronekst Gleb Babintsev profilszövetség vezetője attól tart, hogy a kudarcért azokra a gyártókra hárítják a felelősségre, akik nem tudtak semmit befolyásolni. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium első helyettese, Vaszilij Oszmakov tavaly arról beszélt, hogy 2024 végéig megtiltják a külföldi drónok beszerzését az állami megrendelések végrehajtása érdekében.

Elolvasom a cikket