Szudán megnyitja csádi határátkelőjét

MH/MTI
2024. augusztus 15. csütörtök. 18:39

Nemzetközi megfigyelők szerint az élelmiszer-bizonytalanság több mint hatmillió embert érint a nyugat-szudáni Dárfúr régióban, amely a Gyorsreagálású Támadó Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet ellenőrzése alatt áll. Az Észak-Dárfúr tartomány fővárosában található Zamzam táborban pedig éhínség alakult ki – tették hozzá.

A szudáni kormány februárban leállította a segélyszállítmányok átengedését a csádi André városánál levő határátkelőn, majd márciusban az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) szudáni területekre érvényes segélyszállítási engedélyét is visszavonta. A hatóságok korábban azzal indokolták a döntést, hogy ezt az utat a rivális RSF fegyvercsempészetre használja. Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának szóvivője májusban közölte: jóllehet a csádi Tinából továbbra is legálisan szállíthatnának segélyeket, de az a terület túl veszélyes a segélymunkások számára. A WFP-nek 8000 tonna élelmiszere várakozik csádi raktárakban, szállításra készen, de nem tudnak vele mit kezdeni – tette hozzá.

A szudáni kormány több határátkelőt is jóváhagyott, de a segélyszervezetek szerint ezeken az útvonalakon több időt vesz igénybe a segélyek szállítása, és útközben több harcvonalon is át kell kelni.

A Szudáni Humanitárius Segélyezési Bizottság helyettes vezetője csütörtökön közölte, hogy a határ megnyitása a Szudáni Átmeneti Szuverén Tanács politikai döntése volt, amely egyrészt sérti Szudán szuverenitását, másrészt lehetővé teszi, hogy „bármit” behozzanak az országba. Azt azonban tagadta, hogy az országban éhínség lenne. Meglátása szerint az élelmiszerhiányért az RSF okolható, amely kifosztotta a gazdaságokat, a piacokat, és elvitte a raktárakban tárolt élelmiszersegélyeket.

Szudánban tavaly áprilisban robbant ki fegyveres konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők, valamint az utóbbival szövetséges milíciák között, amely etnikai alapú erőszakhullámokhoz vezetett, és éhínségközeli körülményeket teremtett országszerte.

Az ENSZ jelentése szerint a konfliktusban már több mint 14 ezren vesztették életüket, a 47 milliós Szudán lakosságának több mint negyede volt kénytelen elhagyni lakhelyét, az országban dúló harcok miatt több mint tízmillióan váltak belső menekültté, és több mint kétmillióan hagyták el az országot.

Elolvasom a cikket