25 tonna radioaktív víz szivárgott ki a Fukusima Daiicsi atomerőműből

„A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget arról tájékoztatták, hogy 2024. augusztus 9-én a TEPCO 2024. augusztus 9-én vízszivárgást észlelt a fukusimai Daiicsi atomerőmű 2. blokkjában, amelynek következtében mintegy 25 tonna víz szivárgott ki a kiégett fűtőelemek hűtőrendszerének szivattyúterméből és a hőcserélő helyiségéből. A kiszivárgott víz a padlón lévő lefolyóba került” – közölte a TEPCO a hivatalos honlapján közzétett nyilatkozatában.

A NAÜ-t emellett arról tájékoztatták, hogy a TEPCO egyelőre nem észlelte a szivárgás más helyiségekre való átterjedését.

„A TEPCO elővigyázatossági intézkedésként leállította a kiégett fűtőelemek elsődleges hűtőszivattyúját, hogy megállapítsa az okot, és felmérje a medence hőmérsékletét. A TEPCO megerősítette, hogy a hőmérséklet a normális határértékeken belül van, és nem haladja meg a körülbelül 46 Celsius-fokot. Ez a 65 Celsius-fokos üzemi hőmérsékleti határérték alatt van. A helyiségben felgyülemlett víz szintje nem emelkedett tovább, így megállapították, hogy a vízszivárgás megszűnt” – tette hozzá az ügynökség.

Pontosították, hogy a szivárgó víz az épületben maradt. A TEPCO a szivárgó vizet vízkezelő létesítményei segítségével tisztítja meg.

Az ügynökség hozzátette, hogy az eseménynek nincs köze az ALPS által kezelt víz kibocsátásához. Az eset a 2. reaktorblokk épületén belül történt. „Az ügynökséget nem tájékoztatták a sugárvédelmi előírások megsértéséről” – tette hozzá a NAÜ.

Elolvasom a cikket