A lyme-kór tünetei

Horváth Éva közösségi oldalán jelentette be, hogy megcsípte egy kullancs, aminek következtében súlyos betegség alakult ki nála.

Bár a kullancsok csak egy kis százaléka hordozza ezt a baktériumot, az elővigyázatosság céljából fontos odafigyelni a kullancs elleni védelemre, és csípés esetén minél hamarabb eltávolítani azt.

A betegség tünetei attól függnek, hogy a fertőzés mennyi ideje áll fenn a szervezetben. A betegség jelei nagyon eltérőek is lehetnek, és a test szinte minden szervét érinthetik.

Az elején a legjellegzetesebb tünet a kokárdára hasonlító bőrelváltozás, ami általában a csípés után 3-30 nap múlva jelentkezik. A bőrelváltozás idővel egyre kiterjedtebbé válik és középen feltisztul, így egy vörös színű kört rajzol ki, ami akár a 30 cm-es átmérőt is elérheti. Van, akinél nemcsak a csípés helyén jelenik meg ez a bőrelváltozás, hanem a test egyéb területein is. Egyes esetekben azonban a bőrelváltozás vagy nem ennyire jellegzetes, vagy meg sem jelenik.

A bőrelváltozás mellett olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a láz, a hidegrázás, a fáradtság, az izomfájdalmak, a nyakmerevség, a nyirokcsonók duzzanata.

A bőrelváltozás néha viszkethet, fájhat, érintésre meleg lehet.

A kezeletlen betegségnek komoly következményei lehetnek, melyek néhány hét vagy hónap múlva újabb tünetek formájában jelentkezhetnek.

Több tünet is jelentkezhet később, mint a krónikus ízületi gyulladás; az idegrendszeri tünetek; a gondolkodási zavarok, memóriazavarok; a szívritmuszavarok, látászavarok, a májgyulladás vagy az extrém kimerültség.

Idegrendszeri tünetként előfordulhat például a végtagok vagy arcizmok gyengesége vagy érzékkiesése, illetve zavarok az izommozgásokban, melyek hátterében arcideggyulladás, agyhártyagyulladás állhat

A fájdalommal járó ízületi gyulladás leggyakrabban a térdben jelentkezik.

Amennyiben a kullancscsípés helyén a jellegzetes kokárda alakú bőrelváltozást vagy bármelyik fent felsorolt tünetet észleli, mielőbb forduljon háziorvosához!

A szabadban töltött idő után szükséges a test alapos átnézése, különös figyelmet fordítva a testhajlatokra (hónalj, térdhajlat, nyak, fül mögötti rész). Ha kullancsot talál a testébe fúródva, az állatot a lehető leghamarabb távolítsa el!

Az eltávolításhoz elsődlegesen javasolt eszköz a gyógyszertárakban beszerezhető különleges kanál vagy csipesz. Amennyiben ilyen eszköz nem áll rendelkezésre, óvatosan körömmel is meg lehet próbálni a kullancs eltávolítását. Ilyenkor igyekezzen a kullancsot a bőrhöz közeli részen megragadni és lassan húzni, amíg az állat el nem engedi a bőrt. Ha az állat feje beleszakad a teste, az nem nagy baj, a rágószerv idővel magától kilökődik a bőrből.

A kullancsot ne kezelje semmilyen krémmel, alkohollal vagy sebbenzinnel! Ne nyomja össze a kullancs potrohát, ne gyötörje az állatot, mert ezek arra késztethetik a kullancsot, hogy a béltartalmát, amely esetlegesen tartalmazza a Lyme-kórt okozó baktériumot, az emberi szervezetbe juttassa.

Az eltávolítás után a sebet sebfertőtlenítő szerrel kell kezelni. Jegyezze fel a kullancscsípés időpontját és a kullancscsípés helyét a testen. Ezt követően figyelje, hogy megjelennek-e a Lyme-kór vagy akár a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás tünetei, és ha igen, azonnal forduljon orvoshoz.

A Lyme-kór ellen jelenleg nincsen oltás, vagyis a megelőzés leghatékonyabb módja a kullancscsípés elkerülése. Ezek a rovarok a magas füves növényi környezetet kedvelik. Ha ilyen helyen jár, igyekezzen ruházatával is megakadályozni a csípést (hosszúszárú nadrág, zokniba betűrt nadrág, sapka használatával).

Használhat kullancsriasztó-szereket is. Szintén ellenőrizze a szabadban járt háziállatokat, hiszen azok is behozhatják a fertőzött kullancsokat az otthonába.

Kirándulás, kullancsveszélyes helyen töltött idő után mindig alaposan ellenőrizze gyermekét. Mivel a rovarok az alacsonyabb, árnyékos területeken bújnak meg, a gyerekeknél a felsőruházat is inkább hosszúujjú legyen, amikor kirándulni mennek.

Elolvasom a cikket