Hat tünet, amely agydaganatra utalhat

Az agyalapi mirigy (vagy annak elváltozása) például sokáig rejtőzhet néhány triviális tünet mögött, amelyre sokan nem fordítanak nagy figyelmet. Előfordulhat, hogy magával az agyalapi miriggyel van probléma, és ez hat a többi szerv hormontermelésére. A leggyakoribb, amikor tumor alakul ki a hipofízisben – ez legtöbbször jóindulatú agydaganat, amelyet leggyakrabban húsz- és ötvenéves kor között lévő embereknél fedeznek fel.

Alekszandr Kalinkin, az oroszországi FNCC FMBA idegsebésze szerint a kialakulásának pontos okait még nem állapították meg, ezért még mindig nincsenek speciális védőintézkedések. Fontos, hogy a központi idegrendszert érintő agysérüléseket és fertőzéseket minél inkább elkerüljük. És ami a legfontosabb, egyszerűen csak jobban oda kell figyelni az egészségre, és időben orvoshoz fordulni, ha nem egyértelmű változásokat érzünk.

A szakértők szerint az agyalapimirigy-adenoma jóindulatú daganat, de lehetséges következményei miatt veszélyes is: elveszítheti a látását, vagy mentális zavaroktól szenvedhet.

Ne hagyja figyelmen kívül ezeket a tüneteket!

A daganat főként az agy elülső lebenyében alakul ki, és mirigyszövetből áll. Ez a daganat lehet hormontermelő – ebben az esetben nemcsak neurológiai, hanem endokrinológiai zavarokat is okozhat, amelyek befolyásolják az ember hormonális hátterét.

A tömege lassan növekszik, de ahogy növekszik, úgy kezd egyre élénkebben megmutatkozni. A növekvő agyalapimirigy-adenoma jelei lehetnek:

– nyilalló fájdalom a fejben,

– látásromlás,

– csökkent figyelem és memória,

– menstruációs rendellenességek,

– megnövekedett vérnyomás,

– endokrin zavarok.

Elolvasom a cikket