Japánban repülőjáratok százait kellett törölni az Ampil tájfun miatt

MH/ MTI
2024. augusztus 16. péntek. 17:39

A japán meteorológiai szolgálat (JMA) által a „nagyon erős” kategóriába sorolt tájfun helyi idő szerint péntek délután 16 órakor Tokiótól mintegy 170 kilométerre délre, óránként 216 kilométeres sebességű szeleket szállítva haladt, majd északkeleti irányban végigsöpört a szigetország keleti partvidékén, és több mint kétezer háztartásban áramszünetet okozott a Tokiót körülvevő prefektúrákban.

Az Ampil tájfun elérte a Tokióval szomszédos Chiba prefektúra Minamiboso városát is 2024. augusztus 16-án

Az Ampil tájfun elérte a Tokióval szomszédos Chiba prefektúra Minamiboso városát is 2024. augusztus 16-án

Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Toshio Toma

A JMA erős széllel kísért heves esők érkezésére figyelmeztette a lakosságot, a Tokiótól mintegy 170 kilométerre, a keleti partvidéken fekvő Csiba prefektúra vezetését pedig arra kérte, hogy hirdesse ki a maximális riasztási fokozatot, mivel számításai szerint nagyon erős hullámzás, heves eső és árvíz, illetve akár földcsuszamlás is bekövetkezhet a területén.

A kérésnek eleget téve a helyi katasztrófavédelmi szolgálat több mint 18 ezer ember kitelepítését kezdte meg a prefektúra leginkább veszélyeztetett területeiről.

A tájfun a légi közlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott: az ANA légitársaság pénteken 281 belföldi és 54 külföldi járatát volt kénytelen törölni, ami 72 ezer utast érintett, a Japan Airlines pedig 361 járatát törölte, ami 57 ezer embert érintett.

A Sinkanzen szuperexpressz Tokió és Nagoja közötti szakaszát várhatóan szintén lezárják, a tokiói Disney vidámparkokat pedig már bezárták.

A japán tévécsatornák helyi idő szerint péntek délután rögzített felvételein kidőlt fák, magasra csapó parti hullámok és elöntött autóutak voltak láthatóak; de esetleges áldozatokról vagy komoly anyagi károkról egyelőre nem kaptak jelentéseket.

A JMA előrejelzése szerint az Ampil péntek éjszaka a tenger felett halad el a Tokiót övező partvidék mellett, majd irányt változtatva szombat reggel már a Csendes-óceán felé halad tovább.

Elolvasom a cikket