Kamala Harris alelnökjelöltje ittas vezetéséről hazudott

Amikor Tim Walz, a demokraták alelnökjelöltje 2006-ban először indult a kongresszusi választásokon, kampánycsapata többször is hamis állításokat tett az 1995-ös, ittas és gondatlan vezetésért történt letartóztatásának részleteiről – tudta meg a CNN.

Az incidenssel kapcsolatos bírósági és rendőrségi feljegyzések szerint Walz a bíróságon elismerte, hogy ittas volt, amikor Nebraskában megállították, mert 55 km/h-s zónában 96 km/h-val hajtott. Walzot ezután egy állami rendőr egy helyi kórházba szállította vérvizsgálatra, amely kimutatta, hogy vérében 0,128-as alkoholszintet mértek, ami jóval meghaladta az államban akkoriban megengedett 0,1-es határértéket.

Kampánycsapata azonban 2006-ban többször is azt állította a sajtónak, hogy aznap este nem ivott, és a sikertelen helyszíni józansági tesztet a Nemzeti Gárdában eltöltött időből származó halláskárosodással kapcsolatos félreértés okozta. A kampány azt is állította, hogy Walznak megengedték, hogy aznap este saját maga vezessen a börtönbe.

Ám kiderült, hogy ebből semmi sem volt igaz. A CNN a Walz-kampány akkori nyilatkozatainak áttekintése során számos ellentmondást fedezett fel a kampánycsapat által leírt események és az azon az éjszakán ténylegesen megtörtént események között.

Mik voltak ezek az állítások?

„Az ittas vezetés vádját egy okból ejtették: nem volt igaz” – mondta Walz akkori kampánykommunikációs igazgatója 2006-ban a helyi híreknek. „A rendőr elvitette őt az őrsre, majd miután az őrsön volt, magától távozott. Tim rosszul érzi magát a gyorshajtás miatt, kifizette a bírságot és bocsánatot kért a családjától annak idején” – hangzott el akkor.

Az eset rendőrségi jelentése egyébként egyértelműen kimondja, hogy Walzot a letartóztatás után a rendőrség egy helyi kórházba szállította véralkoholvizsgálatra. A héten pedig Nebraska állam rendőrsége megerősítette a CNN-nek, hogy Walzot egy állami rendőr vitte a börtönbe.

„Az NSP eljárása szerint az ittas vezetéssel gyanúsított személy nem folytathatja a vezetést” – mondta Cody Thomas, a nebraskai állami járőrszolgálat szóvivője a CNN-nek. „Ebben az esetben a gyanúsítottat a rendőrök elszállították, és a Dawes megyei börtönben helyezték el” – tette hozzá.

Walz utólag elismerte az eset tényeit, és a 2018-as minnesotai kormányzói kampánya során elismerte, hogy ittasan vezetett.

Elolvasom a cikket