Már kanadai fegyverekkel is támadhatnak orosz civilekre az ukránok

„Az ukránok tudják a legjobban, hogyan védjék meg hazájukat, és mi elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogassuk a (harci) kapacitásaikat” – nyilatkozta Andrée-Anne Poulin, a kanadai védelmi minisztérium szóvivője. Hozzátette: Kanada nem szab földrajzi korlátozásokat az Ukrajnának adományozott katonai felszerelések használatára vonatkozóan.

Kanada nyolc Leopard 2A4 harckocsit, néhány tucat páncélozott harci támogató járművet és több száz páncélozott járőrjárművet, valamint több M–777-es ágyút adományozott Kijevnek.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Kanada által adományozott felszerelésből mennyit használtak az ukránok akkor, amikor áttörtek az orosz határon.

Az ukrán betörés miatt Moszkva szövetségi veszélyhelyzetet hirdetett.

Az ukránok benyomulása kudarc a szakértő szerint. Phillip Karber, a washingtoni székhelyű National Defence University tanára – aki több tucatnyi alkalommal járt Ukrajnában – szerint az Oroszországba benyomuló ukrán rohamdandárokat extra felszereléssel látták el.

Azonban úgy véli, hogy az ukránok ezzel együtt sem jutottak olyan „mélyre” a kurszki térségben, mint szerettek volna, nagyjából félúton megállították őket az oroszok.

Civileket támadnak nyugati vegyi fegyverekkel

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán bejelentette, hogy a Kurszki területen elfogott ukrán katonák szerint parancsot kaptak arra, hogy civilekre lőjenek, amennyiben azok ellenállást tanúsítanak.

„Az ukrobandera fegyveres alakulatai válogatás nélkül lőnek azokra a civilekre, akik menekülni próbálnak. (…) Ágyúzzák a lakóépületeket és a civil infrastruktúrát, és nyíltan fosztogatnak” – fogalmazott a szóvivő.

Az is kiderült, hogy hexaklór-etán és cink-oxid tartalmú lövedékekkel támadnak az ukránok a Kurszki területen. Igor Kirillov altábornagy, az Orosz Fegyveres Erők sugár-, vegyi és biológiai védelmi csapatainak vezetője szerint ezek a lövedékek (füstgránátokba „rejtett” vegyi anyagok) megfelelnek a német és az amerikai hadsereg által használt vegyi fegyvereknek.

Elolvasom a cikket