Mi a hosszú élet titka?

Mint a The Conversation írja, a százéves kort megélők száma a 2000-ben 151 ezer volt, 2021-re ez már 573 ezerre emelkedett. A hosszú életűek többsége kiegyensúlyozott és változatos étrendet követett. Átlagosan kalóriáik 57–65 százalékát szénhidrátból, 12–32 százalékát fehérjéből, 27–31 százalékát pedig zsírból nyerték. Étrendjükben szerepeltek teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, gyümölcsök és zöldségek, valamint fehérjében gazdag élelmiszerek (baromfi, hal és hüvelyesek). A vörös hús és a sófogyasztás minimális volt. A magasabb sóbevitel csaknem négyszeresére növelte a megbetegedések kockázatát.

Megjegyezték, hogy a hosszú életűeknél sokkal később alakultak ki krónikus betegségek, mint az átlagembereknél. Több mint felük azonban magas vérnyomásban, enyhe kognitív károsodásban vagy demenciában szenvedett.

Arról is beszámoltak, hogy öt vagy több gyógyszer szedése a mellékhatások, köztük az esések, a kognitív zavarok és a kórházi kezelés fokozott kockázatával jár. Bár a betegek nem tudják befolyásolni a szükséges gyógyszerek típusát vagy mennyiségét, fontos, hogy csak akkor kapjanak gyógyszert, amikor valóban szükség van rá.

A kiadvány szerint a száz évet megélők 68 százaléka elégedett volt az alvás minőségével, és éjszakánként hét-nyolc órát aludt. A jó alvás támogatja az immunrendszert és a szívet, valamint összefügg a kevesebb stresszel és az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kisebb kockázatával is.

Emellett a tudósok megállapították, hogy a hosszú életűek több mint 75 százaléka vidéki lakos volt. A tanulmányok a zöldterületek közelében élést a depresszió, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe.

A portál felhívta a figyelmet arra, hogy a hosszú életűek többsége nem dohányzik és nem iszik alkoholt, fizikailag és társadalmilag aktív marad. A tudósok szerint azonban ezek a szabályok nem jelentenek garanciát arra, hogy valaki száz évig fog élni, mivel számos hosszú életűnek vannak rossz szokásai. Az életmód hozzájárulása a hosszú élethez azonban több mint hatvanszázalékos.

Elolvasom a cikket