Moszkva felkészült arra, hogy évtizedekig nyugati szankciók fogják sújtani

2024. augusztus 16. péntek. 20:41

Dmitrij Biricsevszkij azzal indokolta álláspontját, hogy „az első szankciókat már jóval a fegyveres konfliktus kirobbanása előtt bevezették; hiszen végső céljuk egy tisztességtelen verseny kialakítása, a konfliktust csupán ürügyként használják”.

Hozzátette, hogy a szankciók hatására Oroszország olyan szinten kényszerült rá gazdaságának átszervezésére, hogy ma már elő tudja állítani azokat a termékeket, amelyekből korábban nyugati importra szorult.

A hallgatóságot ugyanakkor arra figyelmeztette, hogy a nyugati „szankciós spirál” a jövőben újabb nehézségeket okozhat az ország számára, mert a Nyugat további, jelenleg még nem érintett területek szankcionálását is tervezi. Ezt pedig szerinte úgy próbálják elérni, hogy megzsarolják Oroszország kereskedelmi partnereit: lezárják előttük is a nyugati piacokat, ha fenntartják együttműködésüket Oroszországgal.

Oroszország ezért arra törekszik – tette hozzá – , hogy olyan más, szintén szankciók alatt álló országokkal tárgyaljon, mint Irán, Észak-Korea vagy Venezuela; azzal a céllal, hogy egy nemzetközi szankcióellenes koalíció létrehozásával ellensúlyozhassák a diszkriminatív nyugati gazdaságpolitikát.

Noha az ukrajnai háború két évvel ezelőtti kezdete óta a Nyugat súlyosabban bünteti Oroszországot, mint akár Észak-Koreát vagy Iránt, az orosz gazdaság ennek ellenére 2024 első felében 4,7 százalékos növekedést ért el.

Elolvasom a cikket