Nemzetközi konferencia a szentendrei Skanzenben

MH/ MTI
2024. augusztus 16. péntek. 18:48

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleménye szerint az AEOM a szabadtéri múzeumok legjelentősebb szakmai fóruma, kétévente rendez szakmai kongresszust, amelynek helyszíne 2022-ben Stockholm volt, idén pedig a szentendrei Skanzen a rendezvény házigazdája: 22 ország 40 intézményének csaknem 100 delegáltja képviselteti magát az eseményen Európa országaiból, Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Japánból.

Az augusztus 19-én kezdődő konferenciát Hilde Schoefs, az AEOM elnöke, Medea S. Ekner, az ICOM igazgatója és Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója nyitja meg – írták. A konferencia a történelmi és társadalmi traumák (háborúk, etnikai csoportok ki- és betelepítése, kisebbségekkel való méltatlan bánásmód, migráció, genderproblémák, a periférikus csoportok társadalmi reintegrációja, a generációk közötti különbségek) feldolgozásának és bemutatásának lehetőségeit vizsgálja a szabadtéri múzeumokban.

A tanácskozás arra keresi a választ, hogy milyen lehetőségei vannak a szabadtéri múzeumoknak a téma múzeumi megjelenítésében és van-e társadalmi felelőssége a múzeumoknak a közösségek és a közönség irányában.

A négynapos konferencia az együtt gondolkodásról szól, amelynek során 21 magyar és külföldi szakember előadását hallgathatják meg a résztvevők. A témakörök a kutatás, gyűjteményezés, múzeumi bemutatás és tudásátadás lesz.

A konferencia tervei között szerepel egy fenntarthatósági cselekvési terv összeállítása, a skanzenek definíciójának meghatározása és egy etikai kódex megalkotása is – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket