A banánfogyasztás váratlan hatása a vér koleszterinszintjére

A Health Digest megjegyzi, hogy a banán rendszeres vagy akár napi szintű fogyasztása segíthet az LDL-koleszterinszint csökkentésében, ami a kívánt, bár nem várt hatást fejti ki egy természetesen édes finomságért cserébe.
„Az USDA jelentése szerint egy közepes méretű banán több mint 3 gramm rostot, 5,9 milligramm kalciumot, 422 milligramm káliumot és rengeteg C-vitamint, folsav- és A-vitamint tartalmaz – mindezt mindössze 105 kalória mellett. Ez azt jelenti, hogy anélkül küzdhet az LDL-koleszterinszint ellen, hogy lemondana egy finom nassolnivalóról vagy egy extra összetevőről” – jegyzi meg a cikk.

A Middle East Research Journal of Biological Sciences című folyóiratban megjelent 2023-as tanulmányban 40 riksavezetőt (az emberi erővel hajtott közlekedési eszköz típusa, amellyel a futó egy kétkerekű kocsit húz, amelyben egy vagy két ember fér el – UNIAN) arra kértek, hogy reggel, napközben és este egy-egy banánt egyenek. Már két hét elteltével jelentősen csökkent a koleszterinszintjük.

„A kísérlet kezdetén a sofőrök összkoleszterinszintje átlagosan 178,57 volt. A vizsgálat végére az összes koleszterin átlagos szintje a járművezetőknél 124,35-re csökkent” – tette hozzá a kiadvány.

A koleszterinszint csökkentése mellett a banán más módon is javíthatja az ember egészségét. Például könnyebben fogyhat, ha másfajta édességek helyett banánt eszik. Egy 2023-as tanulmányban elhízott férfiak, akik naponta ettek banánt, a BMI és a testsúly csökkenését tapasztalták.

„Ez nem jelenti azt, hogy a banán önmagában gyógyítja a magas koleszterinszintet, a túlsúlyt vagy a magas vérnyomást, vagy hogy mindig a banán a legegészségesebb ételválasztás. Érdemes például odafigyelni a banánfogyasztásra, ha el akarjuk kerülni a szénhidrát- vagy cukortúltengést. A Healthline szerint egy átlagos banán körülbelül 15 gramm cukrot tartalmaz. Ha tehát 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenved, érdemes más ételeket kipróbálnia, amelyek segíthetnek az összkoleszterin- és LDL-koleszterinszint szabályozásában” – hangsúlyozta a cikk.

Elolvasom a cikket