A magas vérnyomás veszélyei

„A legtöbb esetben a magas vérnyomás könnyen kezelhető meglehetősen olcsó és gyakori gyógyszerekkel. Ha pedig nem kezelik, a következmények nagyon súlyosak lesznek.

Egy új tanulmány megerősítette a magas vérnyomás és a demencia közötti kapcsolatot. A tudósok négy éven keresztül 31 ezer 60 év feletti résztvevőt figyeltek meg. Ez idő alatt 1415 embernél alakult ki Alzheimer-kór. A vizsgálatban résztvevők mindegyikénél elemezték a vérnyomásra és a gyógyszeres kezelésre vonatkozó adatokat.

– A kezeletlen magas vérnyomásban szenvedő embereknél (kilenc százalék) 36 százalékkal nagyobb volt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek nem volt magas vérnyomásuk.
– Azokkal összehasonlítva, akik rendszeresen szedtek vérnyomáscsökkentő tablettát (51 százalék), a kezelés ellenében 42 százalékkal magasabb volt a demencia kockázata.

Korábban is voltak már tanulmányok, amelyek a magas vérnyomás és a demencia közötti kapcsolatot bizonyították, de itt az Alzheimer-kórról volt szó. A munka eredményei nem azt mondják, hogy a magas vérnyomás vezet a betegség kialakulásához. De megbízhatóan ismert, hogy a magas vérnyomás számos más veszélyes állapot okozója– stroke, szívroham stb.

Hadd emlékeztessem Önöket, hogy magas vérnyomás esetén a vér hatalmas erővel nyomja az erek falát, ami nagy terhelést jelent a szívre és az artériákra. Védje a szervezetét – igya meg az orvos által előírt gyógyszereket. És rendszeresen járjon megelőző szűrővizsgálatokra” – tanácsolja Pavlova.

Elolvasom a cikket