Csökkenti a gyomorfekély és a rák kockázatát és tele van vitaminnal

Magyar Tibor
2024. augusztus 18. vasárnap. 4:27

A jalapeno paprikát Dél-Amerikában már 1000 éve használják az emberek. Mexikó a világ legnagyobb Jalapeno paprikatermelője, mintegy 70 000 hektárnyi földterületet használnak a termesztésére. Az Egyesült Államokban főként Texasban és Új-Mexikóban foglalkoznak ezzel a paprikával. Az éghajlat ideális, mivel ez a régió az, ahol a paprikát eredetileg felfedezték. A jalapenóknak három fő típusa létezik, aszerint, hogy mennyire csípősek. Ezek a Mild Jalapeno, a Medium Jalapeno és a Hot Jalapeno.

A jalapeno alacsony kalóriatartalmú, és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és antioxidánsokkal. Jó mennyiségű C-vitamint és B6-vitamint tartalmaz. A C-vitamin segít megőrizni bőrünk egészségét és feszességét, a B6-vitamin pedig fontos tápanyag, amelyet különböző testi funkciókhoz használunk.

A jalapeno segíthet a fogyásban azáltal, hogy fokozza az anyagcserét, ami növeli a zsírégetést és csökkenti az étvágyat.

A jalapeno erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és több mint 40 fajta rákos sejtet képes elpusztítani anélkül, hogy a normál sejteket károsítaná.

Bár általánosan elterjedt nézet, hogy az olyan fűszeres ételek, mint a jalapeno, gyomorfekélyt okozhatnak vagy súlyosbíthatják azt, a kutatások kimutatták, hogy ez nem igaz. Valójában a chilipaprikában található kapszaicin nevű vegyi anyag megvédheti a gyomrot a gyomorfekély kialakulásától.

Salátákhoz, szendvicsekhez is használhatja, vagy egyszerűen ételek mellé fogyaszthatja savanyúságként.

Elolvasom a cikket