Csökkenti a vérnyomást, és segít a rák elleni küzdelemben

A spárga egész évben kapható zöldség. Ha friss spárgát vásárlunk a termelői piacon vagy az élelmiszerboltban, jobb, ha azonnal elfogyasztjuk. A spárga sok más élelmiszerrel – például borsóval, fokhagymával vagy fiatal burgonyával – jól párosítható.

Ezek a zöldségek tele vannak tápanyagokkal, jó rost-, C-vitamin- és folsavforrást biztosítanak. A spárga kiváló forrása a K-vitaminnak is, amely a véralvadás és a csontok egészségének szempontjából fontos tápanyag. A spárga krómot is tartalmaz, egy olyan nyomelemet, amely fokozhatja az inzulin azon képességét, hogy a glükózt a véráramból a sejtekbe szállítsa.

Segíthet a vérnyomás csökkentésében
A spárga káliumot tartalmaz, amely fontos tápanyag a szív, a csontok, a vese és az idegek egészségének fenntartásában. Ez a szárzöldség egy aszparaptin nevű vegyületet is tartalmaz, amely javíthatja a vérkeringést, és ezáltal csökkentheti a vérnyomást.

Segíthet a rák elleni küzdelemben
Ez a fűszernövény, valamint az avokádó, a leveles káposzta és a kelbimbó különösen gazdag forrása a glutationnak, egy méregtelenítő vegyületnek, amely segít lebontani a rákkeltő anyagokat és más káros vegyületeket, például a szabad gyököket. A glutationnak köszönhetően a spárga fogyasztása segíthet a rák bizonyos formái, például a csont-, mell-, vastagbél-, gége- és tüdőrák elleni védelemben és küzdelemben.

Tele van antioxidánsokkal
A spárga az egyik legjobb zöldség, mert képes semlegesíteni a sejtkárosító szabad gyököket. Más potenciális öregedésgátló élelmiszerekkel együtt a spárga segíthet lassítani az öregedési folyamatot és csökkenteni a gyulladást.

Agyjavító hatású lehet
Ennek az ízletes zöldségnek egy másik tulajdonsága, hogy segíthet az agyunknak a kognitív hanyatlás elleni küzdelemben. A spárga, akárcsak a leveles zöldségek, folsavat tartalmaz, amely a halban, baromfiban, húsban és tejtermékekben található B12-vitaminnal kölcsönhatásban csökkenti a kognitív károsodás kockázatát. Ha elmúlt 50 éves, győződjön meg róla, hogy elegendő B12-vitaminhoz jut, mivel a felszívódási képessége a korral csökken.

Elolvasom a cikket