Erősíti a fogakat, és véd a betegségektől

A foszfor hatása a szervezetre

A kiegyensúlyozott étrend az alapja a hiányosságok fedezésének.
A foszfor görögül „fényhozót” jelent. Körülbelül 85 százaléka a csontokban koncentrálódik, biztosítva azok szilárdságát és stabilitását, 15 százaléka pedig az egész szervezetben eloszlik.

Általánosságban elmondható, hogy a foszfor a következő folyamatokban vesz részt

  • DNS és RNS képződés
  • energiatermelés
  • csont- és sejtnövekedés
  • a sav-bázis egyensúly fenntartása

A foszfor hatása a szervezetre:

  • hozzájárul az energia-anyagcsere normalizálásához
  • szükséges a zsíranyagcseréhez és az enzimszintézishez
  • részt vesz a szénhidrátok képződésében és lebontásában
  • stabilizálja a sav-bázis egyensúlyt
  • erősíti a fogakat és a csontokat
  • csökkenti a fájdalmat az ízületi gyulladás különböző formáiban
  • részt vesz a test növekedésében, a sejtosztódásban
  • javítja a glükóz felszívódását
  • részt vesz a genetikai információ kódolásában, az izomösszehúzódásban, az idegimpulzusok továbbításában

Foszfor napi normák

Gyermekek és serdülők

Az 1 és 13 év közötti gyermekeknek naponta 450-500 mg-ot kell fogyasztaniuk a nyomelemből. A serdülőknek legfeljebb 1250 mg-ra van szükségük.

Felnőttek

Felnőtteknél a szükséglet az életkortól, a nemtől és az életmódtól függ. A 19 és 50 év közötti férfiak és nők számára az ajánlott bevitel legalább napi 700 mg.

Idősek

Az idősebb emberek anyagcseréje és foszforfelszívódása eltérő, ezért szükségletük magasabb, mint a fiatalabb korosztályoké.
Az ajánlott mennyiség körülbelül 600-800 mg naponta. Ugyanakkor fontos figyelembe venni az esetleges betegségeket, amelyek befolyásolhatják a nyomelem anyagcseréjét és felszívódását.

Hiánytünetek

A táplálkozási szakértő a hiány fő tüneteit a következőképpen határozta meg

  • fáradtság és gyengeség
  • a csontszövet gyengülése
  • súlyingadozás
  • a megfázásra való hajlam
  • fájdalmas érzések az izmokban
  • étvágytalanság
  • a központi idegrendszer rendellenességei
  • alvászavarok

A hiány következményei közé tartozik az immunrendszer gyengülése. A nyomelem tartós hiánya csökkenti annak hatékonyságát, így a szervezet sebezhetőbbé válik a fertőzésekkel szemben.
Anyagcserezavarok is előfordulnak. A foszforhiány az emésztőrendszer működési zavaraihoz és az anyagcsere hatékonyságának csökkenéséhez vezet.

Foszforban gazdag élelmiszerek

A tenger gyümölcsei és a halak 99 százalékban felszívódó foszfort tartalmaznak, míg a folyadékok és a gyümölcsök felszívódási aránya alacsonyabb, 10 százalék. A növényi forrásokból a nyomelem rosszabbul szívódik fel a felszabadulását akadályozó fitvegyületek jelenléte miatt.
A foszfor fő forrásai az állati eredetű termékek: sajt, túró, hal, tojássárgája és hús.
A foszforban leggazdagabb gabonafélék a zabpehely, a gyöngyárpa, a búza, az árpa és a kukorica. A nyomelem fő koncentrációja a gabonafélék maghéjában található, ezért a maximális hasznosság érdekében jobb, ha feldolgozatlan gabonaféléket használunk.
A belsőségek között a máj a vezető a szervezet foszforszükségletének kielégítése szempontjából. A vese, a szív és a nyelv nem sokkal marad le mögötte, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagokkal gazdagítják az étrendet.
A termékek foszfortartalma mg/100 g-ban:

  • Tökmag – 1200
  • tonhal – 250
  • bab – 200
  • marhahús – 230
  • kefir – 180
  • dió – 560
  • szezámmag – 630
  • tojás – 200
  • csirke – 190
  • lencse – 300
  • spenót – 200
  • túró – 200
  • lazac – 240
  • marhamáj – 400
  • kakaópor – 630
  • hering – 300
  • mogyoró – 290
  • sertéshús – 250

Elolvasom a cikket