Japán: szeptember 27-én tarthatják a kormányzó Liberális Demokrata Párt elnökválasztását

MH/MTI
2024. augusztus 17. szombat. 10:26

Ha szeptember 27-én tartják a választást, Kisida Fumio még részt vehet az ENSZ Közgyűlésének szeptember 24-én kezdődő ülésén. A választások előtti hivatalos kampány szeptember 12-én indulhat. A párt illetékes bizottsága kedden véglegesíti a terveket – közölték párttisztségviselők a Kyodo hírügynökséggel pénteken.

A 67 éves Kisida 2021-es kinevezése után sikeresen kivezette ugyan az országot a súlyos gazdasági nehézségeket is okozó koronavírus-járványból, de a magas infláció és a pártot sújtó korrupciógyanús incidensek miatt a kormány népszerűsége azóta jelentősen csökkent, és friss közvélemény-kutatások szerint támogatottsága már csak 25 százalék körül jár.

Kisida Fumio nem nevezte meg, kit látna szívesen utódjául, de kijelentette, hogy olyan személyiségre van szükség, aki kész komoly tárgyalásokat folytatni a kormány népszerűségét is csorbító problémákról.

A pártelnöki és leendő miniszterelnöki posztra esélyesek között szerepel a lakosság körében igen népszerű Isiba Sigero volt védelmi miniszter, továbbá Takaicsi Szanei, a gazdasági biztonságért felelős miniszter, Kono Taro digitális fejlesztési miniszter és Kamikava Jóko külügyminiszter.

Elolvasom a cikket