Megoldódott egy első világháborús rejtély

Ez azért is hatalmas siker, mert az emberi civilizáció történetének egyik legnagyobb konfliktusában részt vevő katona maradványairól van szó. Az egész történet kezdete 1918. július 18-ra nyúlik vissza. Ekkor egy egyesített francia-amerikai haderő működött az Aisne-Marne-ban, hogy elfoglalja a német állásokat.

És bár a küldetés sikeres volt, nem volt veszteségek nélkül. Méghozzá jelentős veszteségek nélkül. Több mint ezer amerikai katona halt meg, és sokuk sorsa ismeretlen maradt. 2003-ban a helyszínen végzett építkezések során a régészek két férfi maradványaira bukkantak. Egyiküket egy pénztárcára írt névnek köszönhetően sikerült azonosítani.

A másik személyazonossága ismeretlen maradt. Több mint húsz évbe telt, mire a kutatók tisztázták, ki volt az elesett férfi. Ma már tudjuk, hogy Charles McAllister közlegény volt. Temetésére augusztus 21-én kerül sor szülővárosában, Seattle-ben. Ezzel szemben a másik katonát, Francis Lupót már 2006-ban eltemették Arlingtonban.

A Franciaországban elesett katona kiléte körüli rejtély végre megoldódott. Charles McAllister közlegényről van szó.

A McAllister-ügy különösen érdekes fordulatot vett. A maradványokat eredetileg CIL 2004-101-I-02 néven nevezték el, és az első azonosítási kísérlet sikertelen volt. A szakértők ezután arra a következtetésre jutottak, hogy az ügy megoldhatatlan. Jay Silverstein, a Nottingham Trent Egyetem munkatársa most a kulisszák mögötti munkáról mesél.

Mint elmondja, az évek során több olyan bizonyíték is előkerült, amelyek alapján sikerült leszűkíteni az áldozatok lehetséges listáját és a 2003-ban talált csontokhoz való kapcsolódásukat. Ezek közé tartozott a halál időpontja és helye, az elhunytak biológiai jellemzői és személyes tárgyaik. Ilyen típusú adatok szerepeltek az eltűntnek hitt katonák listáján. Silverstein kulcsszerepet játszott a nyomozásban, és sok energiát fektetett a katona halálához vezető lehetséges események felkutatásába.

A kutató végül négy katonára szűkítette a jelöltek listáját. Természetesen még mindig szükség volt arra, hogy a listán szereplő katonák közül az egyiket azonosítsák, és összekapcsolják az 1918-ban elhunyt személlyel. Mint kiderült, a figyelembe vett személyek közül csak az egyiknek az adatai egyeztek az elesett biológiai jellemzőivel. A 160 centiméteres testmagassága alapján egyezett, a katonáról kiderült, hogy Charles McAallister közlegény.

A további megerősítést a fogászati elemzések hozták, amelyek eredményei megegyeztek a maradványokban találtakkal. Végül a kutatók összehasonlították az elhunyt genetikai anyagát a feltételezett leszármazottaitól származó mintákkal. Így vált bizonyossá, hogy az elhunyt valóban Seattle egykori lakosa volt. Hamarosan katonai tiszteletadással fogják eltemetni.

Elolvasom a cikket