Nagy-Britannia nemet mondott az ukránoknak

„Washington gyakorlatilag megakadályozza Nagy-Britanniát abban, hogy Kijev Storm Shadow rakétákat indíthasson orosz területre a Biden-kormányzatnak az ukrajnai háború eszkalálódásával kapcsolatos aggodalmai közepette” – áll a cikkben.

A lap nyilatkozója szerint London jóváhagyásra vár Washingtontól, de eddig Nagy-Britannia nem kapott választ a kérésre. Szerinte a Storm Shadow rakéták kijevi bevetésének ügye valójában az USA miatt akadt el.

Egy másik brit kormányzati forrás megerősítette, hogy a Storm Shadow bevetéséről szóló tárgyalások a szövetségesekkel „még mindig folynak”. Az újság védelmi forrása ezt az Egyesült Államokban „normális folyamatnak” minősítette.

„Miközben egyre nagyobb a nyomás a Nyugaton, hogy enyhítse a nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó szabályait, az Egyesült Királyság amerikai jóváhagyásra vár, mielőtt zöld utat adna az ukránoknak. A kérelem azonban már több mint egy hónapja bekerült a (amerikai – a szerk.) rendszerbe, és a tisztviselők még mindig várják a választ” – mondta a brit kormányforrás a kiadványnak.

Korábban a lap azt írta, a britek megpróbálják meggyőzni szövetségeseiket, hogy adjanak Kijevnek hasonló engedélyt. A Kurszki területet ért ukrán támadás után Boris Johnson volt miniszterelnök felszólította Kijevet, engedélyezze, hogy a nyugati fegyverek orosz területen lévő célpontokat találjanak el, hogy „befejezzék a munkát”.

Zelenszkij júliusban azt monda, engedélyt kapott a brit munkáspárti hatóságoktól, hogy Storm Shadow rakétákat használhasson oroszországi célpontok ellen. A brit védelmi minisztérium később cáfolta ezt az információt.

Andrej Kelin londoni orosz nagykövet korábban a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy Moszkva abból az elsődleges álláspontból indul ki, amelyet a brit fél 2023 májusában jelentett be a Storm Shadow rakéták ukrajnai használatával kapcsolatban – akkor London engedélyezte Kijevnek, hogy azokat Ukrajna „nemzetközileg elismert” területén belül használja. A diplomáciai képviselet vezetője megjegyezte, hogy a brit tisztviselők nyilatkozatai a Kijevnek átadott Storm Shadow rakéták Kijev általi használatáról általában nagyon homályosak. Ez lehetővé teszi, hogy a tömegtájékoztatási eszközök különböző módon értelmezzék azokat – magyarázta a diplomata.

Elolvasom a cikket