Nem akarják az ukránoknál tárolni a gázt a nyugati cégek

Túlságosan megnőtt a kockázata annak, hogy európai vállalatok Ukrajna gáztározóit használják tartalékolásra, ám ezért Kijev dühös. A profit – mint mindig – ezúttal is felülírta a szolidaritást – írja friss elemzésében a Financial Times. Mint a hírügynökség jelentéséből kiderül, júniusban és júliusban, azaz a csúcs elmúltával, a Kijev felségterületén tárolt európai gázkészletek a tavalyi mennyiségnek mindössze a tizedét tették ki.

Az EU-s tározók durván százmilliárd köbmétert képesek „eltenni”, míg Ukrajna tavaly további tízmilliárdot ajánlott fel, amelyből az európai kereskedők mintegy kettőt használtak ki. Idén azonban júniusban és júliusban mindössze 15,4 millió, illetve 51,9 millió köbméternyi illékony anyag érkezett Ukrajnába tárolásra, szemben a tavalyi 102,7 és 586,6 millióval.

Ez azonban édeskevés, különösen annak fényében, hogy a díj eleve igen kedvezően lett megszabva. A nyugati cégek szerint veszélyes, hogy az oroszok szétlőtték és folyamatosan támadják a kapacitásokat – írja a lap.

Elolvasom a cikket