A tudósok az Alzheimer-kór váratlan tulajdonságára figyelmeztetnek

Az ausztráliai Edith Cowan Egyetem tudósai felfedezték, hogy az Alzheimer-kór és bizonyos szívbetegségek genetikai gyökerei közösek. Az International Journal of Molecular Science (IJMS) című folyóiratban közzétett tanulmányuk az Alzheimer-kór és a szív- és érrendszeri betegségek lipidmarkerei, például a magas koleszterin-, triglicerid- és alacsony sűrűségű lipoproteinszint közötti kapcsolatra összpontosított – írta meg a Pravda.

A kutatók genetikai korrelációs elemzések elvégzésével megállapították, hogy ugyanazok a gének hozzájárulhatnak az angina pectoris, az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség, a szívinfarktus és a lipidanyagcsere-zavarok kialakulásához. Azt is megállapították, hogy az emberi 6., 8., 17. és 19. kromoszómán vannak olyan specifikus DNS-szakaszok, amelyek az Alzheimer-kór és a szívbetegség együttes előfordulásával hozhatók összefüggésbe.

A szakértők hangsúlyozták, hogy a gyulladás és a diszlipidémia, valamint az ezekre a tényezőkre való esetleges közös genetikai hajlam a kognitív zavarok és a szívproblémák kialakulásának fő okai.

Elolvasom a cikket