A tudósok azonosították a fiatalok vastagbélrákját kiváltó kulcsfontosságú tényezőt

A tudósok megállapították, hogy a metabolitok (az élelmiszerekből származó molekulák) eltérőek voltak a fiatal és a középkorú vastagbélrákos betegeknél. A bélmikrobiom összetételében is találtak sajátos változásokat a betegségben szenvedő fiatal és idős betegeknél.

A csoport mesterséges intelligencia (AI) alapú algoritmust dolgozott ki a rendelkezésre álló adatok kombinálására és elemzésére, valamint a legjelentősebb tényezők azonosítására.

A vizsgálat kimutatta, hogy a fiatalabb betegeknél magasabb volt az arginin aminosav felszívódásával összefüggő metabolitok szintje.

A feltételezések szerint ezek a különbségek a vörös és feldolgozott húsok hosszú távú fogyasztásának tudhatók be.

A jövőben a tudósok azt tervezik, hogy megvizsgálják, hogy bizonyos étrendek vagy az arginintermelés szabályozására rendelkezésre álló gyógyszerek hogyan segíthetnek a fiatalok vastagbélrákjának megelőzésében vagy kezelésében.

Elolvasom a cikket