Egy tradícionális alkohol védhet a ráktól

A szaké a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. A szakét és a hozzá hasonló távol-keleti italokat a nyugati kultúrában rizsborként ismerik, ami a neve ellenére nem a borok egy fajtája, és másképpen is készül, mint a bor. A szakégyártásban hasonló biokémiai folyamatok játszanak szerepet, mint a sörfőzésben, de előállítási módszere a sörétől is merőben eltér.

Az ízprofilok és az összetétel nagyban különböznek attól függően, hogy melyik fő szakéfajtáról van szó.

Különösen a szaké cukortartalma változhat nagymértékben, ami nemcsak az ízt, hanem a kalóriatartalmat is megváltoztatja.

Összességében a szaké nem rendelkezik nagy tápértékkel. Csak egy maroknyi nyomelem van benne, mint például vas, magnézium, kálium és szelén.

A szaké viszonylag magas koncentrációban tartalmaz aminosavakat, különösen egy alkoholos italhoz képest, amelyekről gyakran úgy vélik, hogy lassítják vagy megakadályozzák a daganatok növekedését.

Egy kutatás kimutatta, hogy a szakéban található aminosavak felelősek a rákos sejtek zsugorodásáért és elpusztításáért. Arra a következtetésre is jutott, hogy a szakét ivók körében alacsonyabb volt a tüdőrák okozta halálozási arány, mint más alkoholos italokat, például sört fogyasztóknál.

A japán Nemzeti Rákközpont más tanulmányai is megerősítették, hogy a szakéivóknak alacsonyabb a rák okozta halálozási aránya, mint a szakét nem ivóknak.

A szakéban található aminosavak egyik előnye, hogy javíthatják a csontsűrűséget, sőt, megelőzhetik a csontritkulást.

Különösen a valin, a leucin és az izoleucin aminosavak segítik a vázizomzat regenerálódását és felépülését. A szaké előállításához használt egészséges koji penészgomba emellett Cathepsin-L gátlókat is tartalmaz, amelyek minimalizálhatják a csontritkulás kockázatát.

A borhoz hasonlóan a szaké is szívbarát italként ismert. Japán tanulmányok azt mutatják, hogy mértékkel fogyasztva a szaké csökkentheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, és csökkentheti a rossz koleszterinszintet.

A szaké csökkenthezi a vérnyomást is, köszönhetően kilenc peptidnek, amelyek gátolják a magas vérnyomással összefüggésbe hozható enzimeket.

Mivel tudjuk, hogy erjesztett italról van szó, talán kevésbé meglepő, hogy a szaké jótékony hatással lehet a bélrendszer egészségére. A szakéban található gyulladáscsökkentő peptidek segíthetnek enyhíteni az autoimmunitással összefüggő emésztési problémákat, például az IBS-t és a vastagbélgyulladást.

Más alkoholtartalmú italokhoz képest a szaké szulfitokban is alacsony. Ez nem csak a kellemetlen másnaposság esélyét csökkenti, hanem az ivás okozta emésztési zavarok valószínűségét is csökkenti.

Bár a szaké alkoholtartalma magasabb, mint a boré, a szaké nem tartalmaz szulfitokat vagy tanninokat, a sokak által okozott boros másnaposság két bűnösét. Alacsonyabb a cukortartalma is.

Ráadásul a szakéban használt élesztő bizonyítottan javítja az alvás minőségét.

A szaké 3 különböző típusú peptidet tartalmaz, amelyek bizonyítottan gátolják a prolil endopeptidázt. Ez az enzim feltehetően összefüggésbe hozható különböző agyi alapú rendellenességekkel, köztük az Alzheimer-kórral, az autizmus spektrumzavarokkal, a demenciával és a depresszióval.

A szakénak bőrszépítő hatásai is lehetnek. Számos aminosavat tartalmaz. Ezenkívül számos más szerves sav, vitamin, nukleinsav, szacharid és észter is található benne. A szaké képes hidratálni a bőrt, mivel képes gátolni a melanin termelődését, amely az öregségi foltokért, napfoltokért és szeplőkért felelős természetes pigment, a szakénak még öregedésgátló hatása is lehet, beleértve a ráncok megelőzését is.

Elolvasom a cikket