Ez a fűszer csökkenti a depresszió tüneteit és segít a fogyásban

Egy új tanulmány kimutatta, hogy néhány korty ecet nemcsak a depresszió tüneteit csökkenti, hanem a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet is, valamint az anyagcsere felgyorsításával segítheti a fogyást. Erről a Sports.kz számol be a Super.ru-ra hivatkozva.

Az Arizonai Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy túlsúlyos embereknél ez a fűszer mindössze négy hét alatt 42%-kal csökkentheti a depresszió tüneteit. Az ecetről azt is kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást és a koleszterinszintet, és az anyagcsere felgyorsításával segítheti a fogyást is – tájékoztat a Sports.kz.

A kutatók 45 önkéntesnek adtak naponta kétszer két evőkanál hígított vörösborecetet (vagy naponta egyszer egy placebo tablettát). A kísérletben 18 és 45 év közötti férfiak és nők vettek részt, akiknek a BMI-je 20 és 40 között volt, ami alapvetően túlsúlyos vagy elhízott állapotot jelent. Az eredményeket a Nutrients című folyóiratban tették közzé.

A „kezelés” előtt és után a szakértők speciális tesztekkel mérték a depresszió szintjét, és vérmintát vettek. Azoknál, akik ecetet ittak, a depresszió aránya 42%-kal csökkent, a kontrollcsoporté, akik placebót használtak – csak 18%-kal. Ráadásul az ecetet fogyasztók vérében 86 százalékkal nőtt a nikotinamid (B3-vitamin) szintje. A pozitív eredmények ellenére a kutatók szerint további kutatásokra van szükség az ecet és a nikotinamid hosszú távú hatásáról a depresszió tüneteire.

Elolvasom a cikket