Ez a legjobb diéta 50 éves kor felett

A ma elérhető számos diéta mellett azonban a megfelelő kiválasztása ijesztő feladat lehet – írja a Sports.kz.

A Standard American Diet (SAD) az egészséges öregedés szempontjából az egyik legkárosabbnak tartott diéta. Rachel Dykeman táplálkozási szakértő szerint azonban az 50 év felettiek számára legjobb diéták közül kiemelkedik a mediterrán étrend.

„A mediterrán étrend következetesen az egyik legelőnyösebb az általános egészség és a hosszú élet szempontjából. A kutatások is megerősítik: minél tovább tartják magukat az idősek ehhez az étrendhez, annál nagyobb az esélyük arra, hogy tovább éljenek” – jegyzi meg Dykeman.

Mi is pontosan a mediterrán étrend?

Ennek az étrendnek az eredete olyan országokból származik, mint Görögország és Olaszország. „A mediterrán étrend nem egy merev étkezési program, hanem inkább egy olyan étkezési minta, amely főként gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat tartalmaz” – magyarázza Dykeman.

Ez az étrend magában foglalja a tenger gyümölcsei, a baromfi, a tejtermékek és a tojás mérsékelt fogyasztását is. A táplálkozási szakértő szerint az egyik legfontosabb különbség e diéta és az SAD között, hogy a vörös húsokat nagyon ritkán fogyasztják, a feldolgozott élelmiszereket és a finomított szénhidrátokat pedig a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák.

A rost fontos előny

A mediterrán étrend egyik legértékesebb tulajdonsága az 50 év felettiek számára a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerek magas rosttartalma.

„A rostok rendkívül fontosak az egészséges táplálkozáshoz, különösen az életkor előrehaladtával. Segít a testsúly szabályozásában, fenntartja a jóllakottságot, segít normalizálni az emésztést, fenntartja az egészséges bélmikrobiomot, csökkenti a koleszterinszintet, véd a vastagbélrák ellen és stabilizálja a vércukorszintet” – mondja Dykeman.

Az olívaolaj az egészséges öregedés titka

Az olívaolaj, a mediterrán étrend egyik alapanyaga, számos egészségügyi előnnyel jár az öregedés során. Dykeman megjegyzi, hogy gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyek jót tesznek a szívnek.

Ezenkívül az olívaolaj polifenolokat, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi vegyületeket tartalmaz. Ezek segítenek az öregedést felgyorsító szabad gyökök elleni küzdelemben, és lassíthatják az olyan, korral járó betegségek kialakulását, mint a szívbetegségek, a rák és a neurodegeneratív betegségek.

„A mediterrán étrend a nőknél a menopauza alatt és után is csökkenti az elhízás kockázatát” – teszi hozzá Lindsay DeSoto táplálkozási szakértő.

A Journal of the North American Menopause Society című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a menopauza idején az elhízás jelentős egészségügyi problémákat okozhat, ezért a mediterrán étrend követése segíthet csökkenteni ezeket a kockázatokat.

Elolvasom a cikket