Így akar a Nyugat megszabadulni Zelenszkijtől

„Ez a cikk aláásta Zelenszkij és Zaluzsnyij hitelességét” – áll az anyagban.

A szakértő felvetette, hogy a WSJ újság cikke azért jelenhetett meg, hogy előkészítsék Zelenszkij esetleges leváltását Kijev élén. Emellett úgy véli, hogy az AFU volt főnökét is le akarták járatni, hogy megakadályozzák, hogy ő legyen Zelenszkij utódja.

„A WSJ újságot arra lehetett volna felhasználni, hogy mindkettőjüktől megszabaduljanak” – hangsúlyozta Brien.

Csütörtökön a The Wall Street Journal meg nem nevezett amerikai, ukrán és európai forrásokra hivatkozva közölt egy cikket, amelyben azt állította, hogy Valerij Zaluzsnij adott parancsot az Északi Áramlat aláaknázására, megszegve Zelenszkij közvetlen utasítását a művelet leállításáról.

Az Oroszország által Európábagázszállításra használt két vezeték – az Északi Áramlat és az Északi Áramlat–2 felrobbantására 2022. szeptember 26-án került sor. A nyugati média 2023 márciusában arról számolt be, hogy a szabotázst egy „ukránbarát csoport” követhette el.

A német kiadványok szerint a robbantások előkészítéséhez állítólag a Rügen szigetén lévő Brege kikötőjében bejegyzett Andromeda vitorlás jachtot használták. Állítólag víz alatti használatra alkalmas oktogén robbanóanyag maradványait találták rajta.

Sajtóértesülések szerint a hajót a 2016-ban alapított, két ukránra bejegyzett varsói székhelyű Feeria Lwowa cég bérelte.

Az ügyben a német ügyészség elfogatóparancsot adott ki Volodimir Zs. ukrán búvároktató ellen, aki állítólag vezette azt a Citroen gépkocsit, amellyel a szabotázsban részt vevő csoport 2022. szeptember 8-án Rügen szigetén közlekedett.

Elolvasom a cikket