Josep Borrell és Janez Lenarcic a segélymunkások fokozottabb védelmére szólított fel

MH/ MTI
2024. augusztus 18. vasárnap. 16:23

A biztosok kiemelték, hogy a segélymunkások az elsők között igyekeznek enyhíteni a katasztrófák, illetve harcok sújtotta területeken élők helyzetén, ezért tisztelet és védelem illeti őket.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy világszerte nagyon sok segélymunkás még mindig élete kockáztatásával igyekszik támogatni a rászorulókat, aláhúzva, hogy – 176 megölt segélymunkással – a 2023-as év volt a legtragikusabb számukra, „és 2024 vélhetően hasonlóan alakul”.

Idén az uniós adatok szerint már 118 humanitárius dolgozót öltek meg.

„Évről évre elismételjük, hogy a segélymunkásokat minden áron meg kell védeni, kivétel nélkül; de egyre bizonytalanabbá váló világunkban a szavak önmagukban már nem elengedők, tettekre van szükség”- olvasható a közleményben.

Kiemelték, hogy 2024 elején ezért indították útnak az EU a humanitárius dolgozók támogatását célzó kezdeményezését is, amely olyan, kifejezetten helyi segélymunkásoknak nyújt jogi és pénzügyi segítséget, akiket támadás vagy egyéb incidens ért munkája során. A mechanizmus által egyfajta biztonsági hálót szeretnének kialakítani a kevés erőforrással rendelkező helyi humanitárius dolgozóknak, akik nem számíthatnak a nemzetközi segélyszervezetekre.

Hozzátették, hogy február óta 25 felajánlásban már több mint 240 ezer eurónyi (94,6 millió forint) támogatást sikerült kiutalni segélymunkásoknak, illetve elmondták, hogy a támogatási kérelmek zöme a Gázai övezetből és Ciszjordániából érkezett.

„A segélymunkások védelme nem csupán morális értelemben helyes döntés, hanem a nemzetközi humanitárius jog értelmében kötelesség is” – húzták alá a közleményben, felszólítva a nemzetközi közösséget, tegyen többet e jog betartatásáért, „az ugyanis a szabályokon alapuló világrend egyik talpköve”.

Elolvasom a cikket