Kiderült, mennyi gomba fogyasztható egyszerre

„A gomba alacsony kalóriatartalmú termék (fajtól függően 12 kcal-tól 35 kcal-ig 100 grammonként), sok növényi fehérje, kevés zsír és kevés szénhidrát található benne. De az alacsony kalóriatartalom ellenére, mint minden terméknek, a gombának is vannak fogyasztási normái. Tehát egy felnőtt számára ajánlott, hogy egészségügyi korlátozások hiányában hetente legfeljebb kétszer 100-150 gramm gombát fogyasszon” – mondta az orvos – írja a Sports.kz.

A gomba A-, C-, B-csoportú vitamint, D-vitamint, valamint nyomelemeket, például káliumot, rezet, vasat, kalciumot, krómot, ként tartalmaz. Szerkezetüknek köszönhetően a gomba hőkezelés és fagyasztás után is megőrzi minden hasznos tulajdonságát.

„Mindazonáltal nem szabad túlságosan szeretni a gombát: túlfogyasztásuk a gyomortáji emésztési nehézséghez, zavarokhoz, enzimhiányhoz vezethet. Két év alatti gyermekek számára a gomba egyáltalán nem ajánlott, mert nem elegendőek az emésztésre alkalmas enzimek. A három és öt év közötti gyermekek számára hetente egyszer legfeljebb 50 gramm ipari komplexumokban termesztett gombát szabad az étrendbe illeszteni, hogy kizárják a mérgező anyagok bejutását a környezetből” – mondta az orvos.

Elolvasom a cikket