Női Tour de France: Négy másodperc döntött összetettben

MH/ MTI
2024. augusztus 18. vasárnap. 21:12

Az egyhetes, nyolcszakaszos verseny vasárnap a legendás Alpe d’Huezen zárult, a majdnem 150 kilométeres távon az SD Worx-Protime 22 esztendős magyar bajnoka három csapattársával került be egy 22 fős szökevénycsoportba. Eközben címvédő kapitányuk, a holland Demi Vollering arra készült, hogy ledolgozza a csütörtöki bukása nyomán kialakult 1 perc 15 másodperces összetettbeli hátrányát az éllovas és így sárga trikós, a legutóbbi két kiírásban harmadik lengyel Katarzyna Niewiadoma mögött.

Két nehéz emelkedő, a Col du Glandon és a záró Alpe d’Huez, illetve több mint 3700 szintemelkedés tette keménnyé a záróetapot és kínált lehetőséget a különbségek ledolgozására. Vasnak nem volt ideális a terep, csapata egyetlen célja pedig az volt, hogy Vollering a szakaszt és az összetettet is megnyerje. Az U23-as világbajnok és a többi társ abban a reményben tekert elöl, hogy a Glandon teteje és az utolsó mászás kezdete közötti szűk negyven kilométeren tudnak segíteni a címvédőnek. Az esélyesek csoportja nagy tempót diktált, még a Col du Glandonon beérték és le is hagyták a szökevények jelentős részét, az egész versenyen sokat dolgozó Vas sem tudott hosszan a mezőnnyel tartani.

Vollering már ezen az emelkedőn megindult egy meredek részen, a sárga trikós nem tudott vele tartani, ahogy a többi rivális sem holland honfitársa, Pauliena Rooijakkers kivételével. Kettősük gyorsan „levadászta” a legtovább kitartó szökevényeket, a ködbe burkolózó csúcsnál már 55 másodperccel tekert Niewiadoma csoportja előtt. A különbség a lejtmenetben 1 perc 20 másodperc fölé is nőtt, a záró, 13,7 kilométer hosszú mászás megkezdésekor a sárga trikós 45 másodpercre zárkózott Volleringék mögé. Az utolsó kilométereken ide-oda módosult a különbség. Végül a szakaszt meg tudta nyerni Vollering, az összetettet azonban nem, mivel négy másodpercet megőrzött előnyéből Niewiadoma, akinek csapatánál Szabó Ádám volt az egyik sportigazgató.

Érdekesség, hogy tavaly Vollering a Vueltán kilenc másodperccel maradt el Annemiek van Vleutentől az összetettben, akkor egy rossz ütemben végrehajtott egészségügyi szünet miatt összeszedett hátrányt nem tudott ledolgozni.

Vas 38 perc lemaradással a 76. lett a szakaszon, az összetettben pedig a 62. pozícióban zárt. A sprinterek pontversenyében ötödik helyen végzett a magyar bajnok.

Eredmények (a verseny honlapja alapján)
8. (utolsó) szakasz, Le Grand-Bornard – Alpe d’Huez, 149,9 km, hegyi befutó:
—————————————————————————
1. Demi Vollering (holland, SD Worx-Protime) 4:34:14 óra
2. Pauliena Rooijakkers (holland, Fenix-Deceuninck) 4 másodperc hátrány
3. Évita Muzic (francia, FDJ-Suez) 1:01 perc hátrány
4. Katarzyna Niewiadoma (lengyel, Canyon//SRAM) azonos idővel
…76. Vas Kata Blanka (SD Worx-Protime) 38:43 p h.

Az összetett végeredménye:
————————-
1. Niewiadoma 24:36:07 óra
2. Vollering 4 másodperc hátrány
3. Rooijakkers 10 mp h.
…62. Vas 1:11:37 óra

Elolvasom a cikket